donderdag 11 februari 2010

Dit grenst aan het ongelofelijke...

Voor iemand die de weerberichten volgt, geen hoorapparaat draagt en een beetje mayonnaise tussen zijn of haar oren zitten heeft, zou het duidelijk moeten zijn. Voor gisteren, vandaag en morgen werd wel degelijk een nieuwe winterprik mét sneeuw voorspeld. Of die sneeuw nu ten westen of ten oosten van de Schelde voorspeld werd mag niet, zoals nu, misbruikt worden als verschoning voor de toestand die we gisteren meegemaakt hebben. Er is ocharme 5 centimeter sneeuw gevallen en Antwerpen is een rampgebied.
Bij de eerste winterprik hadden ze op 't Schoon Verdiep als excuus dat een gedeelte van de strooiwagens in panne waren gevallen. Blijkbaar waren die voor de winter dus niet nagekeken en in orde gesteld.
Bij de tweede winterprik was het excuus dat er stooizout tekort was en er bijgevolg zuinig moest mee omgesprongen worden. Terzelfdertijd werden er door overijverige overlastambtenaren wel méér dan 200 boetes uitgeschreven tegen bewoners die hun stoep niet sneeuwvrij hadden gemaakt. Wel, aldus de woordvoerder van het stadsbestuur toen, werd er voorrang gegeven aan het sneeuwvrij maken van de routes van het openbaar vervoer en de aanrijwegen voor de hulpdiensten.
Nu, bij een derde voorspelde winterprik, is het zout in Antwerpen op!
De toestand in Antwerpen was dan ook weer andermaal rampzalig. Ik was op weg van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen naar de redactie. Een rit van maar liefst drie uur. Onderweg heb ik geen enkele strooiwagen gezien. Wat ik wel gezien heb was één borstelwagen, die het fietspad aan het vrijmaken was terhoogte van de "Dikke Mee". Tijdens de zomer een drukbereden, toeristisch fietspad, waar buiten het seizoen misschien 100 fietsers gebruik van maken!!!! Over het verkeerd inzetten van middelen gesproken.
Op de ganse rit waren de straten gewoon spiegels, waar niet normaal kon op gereden worden. Nergens heb ik ook maar één spoor van inspanning van de stad Antwerpen gezien. Erger nog, terhoogte van het justitiepaleis op de Britse Lei stopte de bus, richting Groenplaats, omdat de Kasteeldreef om 11.00 uur nog steeds niet berijdbaar was en de bus niet kon en wilde verder rijden. (Hoorde ik de stad niet zeggen dat de routes van het openbaar vervoer voorrang kregen bij bestrooiingswerken?). Dan de bus- en tramperrons: levensgevaarlijk!!! Minstens vijf mensen heb ik zien vallen. Promoot het openbaar vervoer maar, als de stad de perrons er laat bijliggen als skipistes. Het stadscentrum: In één woord schandalig!!!!
Kan de veiligheid van voetgangers, fietsers en automobilisten eigenlijk iemand schelen op 't Schoon Verdiep? De Antwerpenaars hebben geen nood aan excuses en uitvluchten, wel aan veilige voet-, fiets- en autowegen.
Van mij krijgt het bestuur van de stad Antwerpen zowel voor de eerste, de tweede als deze winterprik een dikke 0 op het rapport. En van U.....?

1 opmerking:

  1. Dat is toch wat de antwerpse beleidsmensen reeds jaren doen, zeggen dat een ander het slecht doet of niet zo goed als zij en terwijl hebben ze de aandacht van zichzelf afgewend. Het is makkelijk om meer dan 200 inwoners van uw eigen stad te beboeten, maar het is blijkbaar veel moeilijker om de zoutvoorraad en ganse winter op peil te houden. Voor alle duidelijkheid, ik ben er ook voorstander van dat iedere bewoner de sneeuw voor zijn eigen deur moet vegen, maar als je dat van je inwoners verlangt zorg dan eerst dat je zelf uw taak als stad naar behoren vervult

    BeantwoordenVerwijderen