zondag 21 februari 2010

De tollenaars in de tempel...

Wanneer ik zie wat er vandaag de dag allemaal gebeurd in Antwerpen, maak ik mij diep ongerust. Dan vrees ik dat de financiële crisis, waarin wij ons bevinden, veel dieper is dan iedereen ons wil wijsmaken.
Waarom anders wordt in Antwerpen ons cultureel erfgoed verkwanseld aan de inmobiliënsector? Zit de stad Antwerpen zo diep in de shit dat alles moet wijken voor het geld? Kijk naar de vroegere stadsfeestzaal en de handelsbeurs, het ene een winkelcentrum met een kitcherige horecazaak in wat eens de trots van Antwerpen was, en het andere zal binnenkort een horecazaak en een hotel huisvesten. Kijk naar het Steen, welke men een bestemming wil geven als kinderparadijs. En nu ook al het Mercator Ortheliushuis, dat men in handen van een vastgoedmakelaar wil geven. Is dat de enige waarde die het stadsbestuur hecht aan ons cultureel erfgoed? Datgene wat een vastgoedmakelaar er voor wil geven? Wat is de volgende stap? Oh ja, die kennen we al: winkels in het stadhuis. En daarna? Van de kathedraal een megadiscotheek maken?
En blijkbaar is het niet alleen de stad die geld nodig heeft, maar zit het Antwerps bisdom ook op zwart zaad. Waarom zet dat anders van vandaag op morgen een scoutsvereniging, diverse amateurgroepen en het "Theater aan de Stroom" op straat?
In een nog niet zo ver verleden was het de Kerk die zorgde dat de jeugdverenigingen onderdak hadden, dat een harmonie kon repeteren, zolang ze onder de naam St-Cecilia speelde, en dat de parochianen konden genieten van "stichtelijke" voorstellingen op de planken.
Het Theater aan de Stroom heeft jarenlang zwaar geinvesteerd in het gebouw aan de Oude Waag, dat beheerd wordt door de OLV-vereniging en tot het bisdom behoort. Men wilde het zelfs aankopen omdat het zo in de buurt geworteld is en volop deel uitmaakte van het verenigingsleven. Maar blijkbaar heeft ook de Kerk de geur van het geld leren kennen en geven ze het pand over aan een bouwpromotor.
Was het niet hun grote baas, Jezus zelf, die de geldwisselaars uit de tempel verjaagde? Was het niet Hij die geen belang hechtte aan geld en bezit? Heeft de Kerk geen nood meer aan een stevige basis? Of is, met de leegloop van de kerken, ook de hersenpan van de kerkvorsten leeg gelopen?
En dan maar een actie "Broederlijk Delen" organiseren om in de ontwikkelingslanden het verenigingsleven te stimuleren, terwijl men in eigen stad de verenigingen op straat zet. Rijkdom en geld moest toch verdeeld worden onder de armen? Maar ik vrees dat het in dit geval de linker- en rechterarm van de kerkvorsten zelf is. En dan verschiet men ervan dat op hun "zondagsvertoningen" in de kerk de meeste stoelen leeg blijven...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten