woensdag 10 februari 2010

Besparen op veiligheid...

Hoeveel nieuws van zijn stad kan een normale mens verwerken op een modale dag? Ik weet het niet meer, maar van datgene dat er vandaag de wereld is ingestuurd gaat een mens toch eens nadenken.
Uit recente cijfers blijkt dat in Antwerpen één bewoner op drie van allochtone afkomst is en daar mee bedoel ik gewoon niet van Belgische oorsprong is. Een mengelmoes dus van Nederlanders, Fransen, Engelsen, Turken, Spanjaarden, Portugezen, Turken, Marokkanen, Oost-Blokkers, en noem maar op. Een groot gedeelte hiervan uiteraard ingeburgerd, nederlandssprekend en deel uitmakende van de werkende bevolking.
Een ander gedeelte, al dan niet legaal in het land, zijn de al dan niet geregulariseerde asielzoekers, niet werkend of althans niet-officieel werkend en aldus niet bijdragende tot de sociale zekerheid, maar dag na dag geld kostende aan de maatschappij.
Soms snap ik het niet goed. Mij kan niemand wijsmaken dat al die asielzoekers, die zich in Antwerpen aanmelden, hun land ontvlucht zijn om politieke redenen of omdat hun leven in gevaar is. Ik vermoed, of ben er bijna zeker van, dat het grootste gedeelte economische vluchtelingen zijn, die hun land ontvluchten op zoek naar beter betaald werk. En dat beter betaald werk krijgen ze niet omdat ze de taal en de cultuur niet kennen, omdat ze niet of laag geschoold zijn én omdat er gewoon geen werk is. Vraag maar eens aan de arbeiders van OPEL wat ze in juni gaan doen, welke toekomst ze voor ogen hebben. Velen zulen hun schouders ophalen omdat ze het zelf gewoon niet weten.
Maar... België blijft zijn grenzen maar open stellen en blijft maar reguraliseren, erger nog, België schaft het spreidingsplan af, zodat ze zelf mogen kiezen bij welke gemeente ze zich aanmelden voor steun. Uiteraard gaan ze dan niet naar Lapscheure of naar Desteldonk, waar ze de enige vreemdelingen zijn. Neen, ze zoeken landgenoten, familie en vroegere buren op en waar zijn die? Juist, in Antwerpen!
Gevolg? Het OCMW levert een sluitende begroting af, maar weten dat ze 30.000.000 euro tekort hebben. Dat ze de toestroom van gereguraliseerden financieel niet aankunnen. Ze hopen dat de regering financieel zal bijspringen, wat ijdele hoop is, want wie vestigt nu zijn hoop op een geitenboer die het verschil niet kent tussen de brabanconne en la marsailleise?
En dan, als apotheose, komt in het één-nieuws gisterenavond het financieel orakel van de Open vld, Luc Bungeneers, met een uitspraak om van in Uw broek te schijten: "Als de regering niet bijspringt, zullen we moeten besparen op andere posten zoals cultuur en veiligheid."
Stel U voor, op het moment dat de Antwerpse bevolking groter wordt en veiligheid dus meer zou moeten kosten, gaan de schriftgeleerden van 't Schoon Verdiep bezuinigen op veiligheid. Vertel zoiets op een examen wiskunde in het vierde studiejaar van het basisonderwijs en je zit in datzelfde studiejaar tot je 12 jaar.
Zouden ze dan niet beter, in een tijdperk van internet en videoconferenties, besparen op de buitenlandse snoepreisjes van de Antwerpse Schepenen?
Ik ben in ieder geval nieuwsgierig naar de criminaliteitscijfers van volgend jaar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten