woensdag 3 februari 2010

Criminaliteit en cijfers...

Gisteren bracht het Vlaams Behang, naar gewoonte, vroegtijdig de Antwerpse criminaliteitscijfers naar buiten en koppelde daar meteen het populistische gegeven "Nultorelantie in Antwerpen" aan. Typisch voor het Behang, natuurlijk, om enkel de cijfers te bekijken, de politie en het beleid te bekritiseren en te trachten om op die manier hun, al dan niet verstandige, achterban terug te winnen als kiezer. Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet.
Akkoord, de algemene criminaliteitscijfers zijn met 9% gestegen én het aantal winkeldiefstallen met 17%. In werkelijkheid ligt die 17% waarschijnlijk nog veel hoger omdat niet iedere winkeldiefstal direct wordt opgemerkt én omdat niet altijd aangifte wordt gedaan. Dat impliceert natuurlijk dat wij, als consument, onze aankopen duurder gaan betalen omdat iedere winkelier of winkelketen, bij hun prijsbepaling, al een gedeelte verlies door diefstal zullen incalculeren. In de realiteit komt het er dus op neer dat de dief niet alleen de winkelier besteelt, maak ook ons, als consument.
Volgens burgemeester Janssens (SPa) zijn er het voorbije jaar nochthans grote inspanningen geleverd door de politie, en dat wil ik best geloven. Ik denk zelfs dat die grotere inspanning voor een gedeelte het hogere criminaliteitscijfer verklaart. Meer politie op straat betekent ook dat de politie beter en meer aanspreekbaar wordt én dat als gevolg hiervan de aangiftebereidheid van de bevolking ook groter wordt. De criminaliteitscijfers steunen enkel op het aantal gekende en dus geregistreerde gevallen. Wanneer de bevolking meer aangifte doet dan vroeger heeft dat dan ook een nefaste invloed op de cijfers, zonder dat er daarom méér criminaliteit gebeurd is.
Trouwens, ik denk dat onze Antwerpse politie de laatstse jaren, op gerechtelijk gebied, goed werk levert. Lees er in onze krant maar eens de "Politiebriefings" op na en u zult merken dat bijna 70% van de misdrijven in Antwerpen binnen de week worden opgelost. Ook nu leveren ze in de Diepestraat goed werk, zij het dan dat dit ook wel wat vroeger mocht gebeurd zijn.
Trouwens, koken kost geld, en dat is er niet. Wanneer de bevolking van een stad met 10% stijgt, zou de politie dat ook moeten doen, en daar is geen geld voor. Ook de parketten zouden vlugger uit hun sloffen moeten schieten, zodat een duidelijke zaak binnen de paar weken voor de rechtbank kan komen én dat de straf onmiddellijk wordt uitgevoerd.
Ook wat betreft de criminaliteit door vreemdelingen zouden er andere maatregelen moeten komen. Een "bevel om het land te verlaten" is niets meer dan een vodje papier. Iemand die een dergelijk "bevel" krijgt zou manu militare op het vliegtuig moeten worden gezet, met bestemming land van herkomst. Laat ook ALLE criminelen hun straf uitvoeren. Nu moet iemand die tot drie jaar veroordeeld wordt geen enkele dag zitten. Dat nodigt natuurlijk uit om verder te doen met wat een crimineel bezig houdt.
Er is dus echt meer nodig dan de "nultolerantie" van het Vlaams Behang om het tij te doen keren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten