maandag 16 maart 2009

Slecht nieuws voor onze vriendin, Mevrouw Leemans...

Welke Antwerpenaar kent haar niet? Mevrouw Leemans, ons aller vriendin. Spijtig genoeg heb ik slecht nieuws voor haar. Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft een twaalfpuntenplan klaar om consumenten te beschermen tegen allerlei praktijken om kredieten aan te smeren. Het plan dat de overmatige kredietverlening moet aanpakken, werd deze week voorgesteld en raakte al volledig bekend in de pers. Het werd gelanceerd naar aanleiding van de internationale dag van de consument.
Het plan bestaat uit twaalf maatregelen, gebundeld in vier krachtlijnen.
Overkreditering: De eerste krachtlijn luidt "Minder consumenten in het rood: stop de overkreditering". Daaronder verstaat Van Quickenborne ten eerste een verbod op reclame voor kredietgroeperingen waarbij kredietverstrekkers aanbieden om allerlei leningen samen te brengen in een nieuw krediet, schadelijk voor Mevrouw Leemans natuurlijk. Voorts wil de minister ook een verbod op het uitkeren van geleende sommen in cash geld, een langere bedenktijd -14 dagen in plaats van 7 - om af te zien van een gesloten kredietovereenkomst en een vereenvoudiging van de terugbetalingstermijnen voor consumentenkredieten van bepaalde duur met vaste maandelijkse aflossingen. Nu zijn er tien verschillende termijnen, die wettelijk bepaald zijn, afhankelijk van het bedrag. Van Quickenborne wil nog 5 termijnen.
Minnelijke schikking: Een tweede cluster is de "betere bescherming van consumenten in nood". Daaronder verstaat de minister onder meer dat een minnelijke schikking mogelijk moet zijn om een kredietovereenkomst te herzien. Nu kan enkel de vrederechter dat. Voorts mogen bij een minnelijke invordering van schulden geen kosten meer doorgerekend worden. Nu rekent de deurwaarder die kosten aan de schuldenaar aan. Bij een incassobureau zijn de kosten al voor de opdrachtgever.
Kredietreclame: De derde krachtlijn is een strenger optreden tegen "malafide of agressieve praktijken" (Zou Mevrouw Leemans haar daar schuldig aan maken? Nee toch?). Daarvoor wil Van Quickenborne de controles door de Taskforce kredietreclame van de FOD Economie verdubbelen en zwaardere boetes bij herhaald overtredingen van de wet door de kredietverstrekkers.
Informatiefiches: Tot slot wil de minister "meer transparantie en informatie". Zo moeten er duidelijke informatiefiches komen, moet er verplichte informatie komen over het reëel te betalen bedrag (door middel van een voorbeeld). Nu wordt enkel het jaarlijks kostenpercentage vermeld. Er moet bij reclame ook een verplichte slogan komen, bijvoorbeeld "Geld lenen kost geld" naar analogie met Nederland en op de website van de FOD Economie moet er een lijst komen van de ingeschreven kredietbemiddelaars.Volgens Van Quickenborne liep de betalingsachterstand van de Belgen in 2008 op tot 1,86 miljard euro, 4,4 procent meer dan in 2007. Hij denkt dat zijn plan eind 2009 realiteit kan worden.
Wordt dit dan het einde van "Lenen bij Mevrouw Leemans, is lenen bij een vriendin?"...

2 opmerkingen:

  1. Goed nieuws van onze vriendin, mevrouw Leemans.
    Ik wil toch even reageren op enkele punten in het artikel.
    1. Overmatige kredietverlening en overkreditering - weet dat volgens Febelfin we in Europa één van de landen zijn met de laagste graad van kreditering.
    2. Nog eens 12 nieuwe regels - weet dat onze sector nu al zeer sterk gereglementeerd en gecontroleerd is.
    3. Reclame kredietgroepering - verbazingwekkend dat je aan mevrouw Leemans denkt bij dit onderwerp - ik zie vooral de enorme budgetten die Cofidis en Citibank inzetten - zowel op internet als op reclameborden als in geschreven mailings
    4. "malafide of agressieve praktijken" - opgepast nu sta je op glad ijs - wat bedoel je daar eigenlijk mee ? - ik vrees dat je hier zonder enige werkelijke gegevens de populistische toer op gaat - weet dat ook wij inderdaad worden gecontroleerd door de FOD en dat er op nog geen enkel moment (!) een PV is opgemaakt die tot enige veroordeling zou leiden
    5. Infofiches met reële bedragen - kijk het misschien eerst eens even na - overal staan Jkp's vermeld samen met de cijfervoorbeelden
    6. Goed nieuws dus van onze vriendin, mevrouw Leemans, want dit wordt echt niet het einde. Je zou ons trouwens te hard missen - over wie zou je dan schrijven ?

    BeantwoordenVerwijderen