dinsdag 17 maart 2009

Antwerpen: Het Chicago van het Noorden...

Bij de hervorming van de Belgische politiediensten, enkele jaren geleden, was het de bedoeling dat een politieman ook een politieman zou zijn, en geen radio-operateur, administratief bediende, cellenbewaker, briefjesronddrager, enz..., kortom dat er meer "blauw" op straat zou lopen. De politie terug aan haar kerntaken: zorgen voor de veiligheid van de bevolking én een aanspreekpunt zijn voor de mensen.
Een tijdje is dat in Antwerpen zo ook geweest. Er was meer blauw op straat. Per dienstwagen, fiets en/of tevoet, en... maar dat is meer show, in de lucht. En in het toeristisch seizoen is het nu ook nog zo: veel politie op straat.
Ik kan mij echter niet van de indruk ontdoen dat Antwerpen meer en meer begint te evolueren naar een stad met louter toeristische faciliteiten. Valt het U ook niet op dat, buiten het toeristisch seizoen, het blauw in de Antwerpse straten ver te zoeken is? Ja, af en toe wat "smurfen" op straat om parkeerovertredingen vast te stellen, maar de inspecteurs? Zijn die allemaal in verlof? Hebben die een andere standplaats gevraagd? Heeft Antwerpen zijn politiekorps gehalveerd of zijn de Antwerpse politie-inspecteurs niet koudebestendig? Het moet toch ergens een reden hebben?
Dat gebrek aan blauw op straat heeft natuurlijk ook gevolgen. Hebt U er de kranten al eens op nagelezen hoeveel keer er de laatste weken messen getrokken zijn in Antwerpen? Blijkbaar loopt bepaalde jeugd (laten we ze maar nieuwe Belgen noemen) tegenwoordig allemaal met een mes op zak en maken ze er ook gretig gebruik van. Wanneer de autochtone Antwerpenaar vroeger iets durfde te zeggen tegen een allochtoon, werd hij steevast verweten voor rascist. Nu krijgt hij gewoon een mes tussen de ribben geduwd. Antwerpen wordt stilletjesaan het "Chicago van het Noorden". En de politie? Die spaart zichzelf tot het toeristisch seizoen begint...
Of gaat men in de beschermde werkplaats van 't Schoon Verdiep nu ook overlastambtenaren beëdigen om administratieve boetes uit te schrijven voor messentrekkers?

1 opmerking: