vrijdag 27 maart 2009

Hoogmoed komt voor de val...

Nog geen honderd jaar geleden was het nog de tijd dat de mensen hun "klak" afnamen voor de pastoor, dat de burgermeester een gala-uniform en een sabel had en dat een gouverneur letterlijk de vertegenwoordiger van de koning in de provincie was.


Gelukkig is er nu een tekort aan pastoors, draagt de burgermeester T-shirts en kan in Limburg zelfs een cafébaas gouverneur worden. Diezelfde gouverneur fietst zelfs dagelijks naar zijn werkt en wuift onderweg naar zijn onderdanen, die hij bijna allemaal bij naam kent.


In Antwerpen echter is de gouverneur een dokter in de rechten, die niet zelf dagelijks naar haar werk rijdt. Neen, zij wordt in de Lange Van Ruusbroecstraat dagelijks afgehaald door haar chauffeur in onberispelijk maatpak en heeft een BWM 700 als dienstwagen. Maar goed, Antwerpen is Limburg niet en een Antwerpenaar houdt wel van een beetje "show". Tenslotte lag het aards paradijs in Antwerpen, en dat heeft toch iets, en dus gunnen wij Kathy Berx haar chauffeur en haar auto.


Maar... laat die mooie dienstwagen nu net één meter langer zijn dan de gouverneur haar garagepoort, zodat dat arme zieltje dagelijks enkele meters tevoet moet gaan om in te stappen in haar dienstvoertuig. Hoe los je dat op?


Eerst benader je een politiecommissaris en vraag je hem om een parking voor die dienstwagen te voorzien. Eén meterje langer maar dan de garagepoort. Gelukkig is die commissaris een terdege man en zegt hij mevrouw de gouverneur dat het niet voor de hand liggend is om openbaar domein aan te wenden voor privé aangelegenheden.


Dan maar geprobeert bij de dienst stadsontwikkeling. Tenslotte was mevrouw Berx vroeger toch gemeenteraadslid in Antwerpen. Maar... ook daar bakte haar haring niet. “Dat zal het geloof van de burger in een eerlijk en correct optreden van het bestuur schaden”, klonk het. Dus ook de dienst stadsontwikkeling kunnen we feliciteren met haar correct optreden.


Dan maar geprobeerd bij de Antwerpse districtsraad, maar ook daar namen ze de enige juiste beslissing. “Wij vinden het onkies dat de gouverneur iets kan dat gewone burgers niet kunnen”, zegt Ilse Van Dienderen (Groen!). “Ze kan toch een kleinere auto nemen, of gewoon met de fiets gaan?”


Wij waren dan ook verbaasd dat we in mevrouw de gouverneur haar statement de volgende tekst vonden:

"Het sluitstuk is een overheid die uitblinkt op haar kerntaken: de correcte inning van belastingen, goede dienstverlening en juiste handhaving van regels, een sterk maar rechtvaardig migratiebeleid, betrouwbare zorg. Kortom: samen voor meer zekerheid, veiligheid en rechtvaardigheid. Want samen werkt. Doet u mee?"


Sorry, mevrouw Berx, die rechtvaardigheid... die telde waarschijnlijk niet voor U?


Shame on you...





1 opmerking:

  1. Eerst wil ik U toch even laten weten dat U fantastisch en (h)eerlijk kritisch schrijft. Ik ben een fervent volger.
    Ik vind haar vraag ook tenenkrommend arrogant en een bewijs van niet al te snugger inlevingsvermogen als Antwerpse gouverneur.

    BeantwoordenVerwijderen