donderdag 26 maart 2009

Politiemensen of strandjanetten...

Gisteren stond het in alle kranten: “Antwerpse politie grootste slachtoffer van agressie in België.”

Als ik dergelijke koppen lees, heb ik maar één bedenking: Men oogst wat men zaait.

Destijds, in een niet meer zo’n recent verleden, waren er diverse politiekorpsen in België, waarvan het grootste de rijkswacht. Het was het enige korps dat nationaal gestructureerd en op een militaire leest geschoeid was. Omdat er, althans in de ogen van sommige politici, een politie-oorlog heerste, tussen de vroegere rijkswacht, de stedelijke en de gerechtelijke politie, moest gans het zootje hervormd worden tot één geïntegreerde politie. Gooi dus alles op een hoop en hoop er het beste van.

Enfin, het geschiedde zo, en thans hebben wij (zogezegd) nog één politiekorps. Alhoewel, er is nog altijd de federale politie (zeg maar de vroegere rijkswacht, samen met de gerechtelijke, zeevaart- en spoorwegpolitie) en de lokale politie (de vroegere gemeente- of stadspolitie). Iedereen krijgt dezelfde opleiding en dezelfde kansen, dus… het kon alleen maar beter gaan.

Maar… aan die opleiding ligt nu het verschil. Daar er vroeger bij de rijkswacht een degelijke, strenge en militaire opleiding was, te vergelijken met een huidige master-opleiding, gegeven aan stevige, potige boerenzoons, is nu de politie-opleiding daar nog een afkooksel van gegeven aan gespierde fietspompen en strandjanetten. Tucht is een loos begrip geworden, en een commissaris is voor de inspecteurs geen overste meer, maar een kameraad.

Ook de uniformen werden veranderd: In plaats van een streng, respect afdwingend uniform, lopen de dienders nu rond met een gevechtsbroek en een base-balpet en lopen ze krom van hun wapengordel die bijna 10 kilogram weegt en enkele tientallen nutteloze attributen draagt. Het algemeen Nederlands als omgangstaal werd vervangen door plat Antwerps en de potige boerenzoons van vroeger werden vervangen door jonge fotomodellen en kandidaten Miss België. Hun haren zijn langer dan dat van sommige ruige rockgroepen en als ze hun fluo kogelvrije vest uitdoen, verminderen ze voor de helft in omvang.

En dan verschiet men er van dat de burger er geen respect meer voor heeft. Vroeger werd de burger aangesproken met een militaire groet en: “Goeiemorgen, mijnheer, rijkswacht, mag ik Uw identiteitskaart, alstublieft”, en nu is het “Zeg, gast, geeft mai a pasken is”. En dan verschieten ze er van dat de burger in hun kl..ten schopt. Het wordt tijd voor een grondige mentaliteitsverandering en voor politiemensen die respect verdienen, want die laatsten lopen dun gezaaid.

De huidige Antwerpse korpschef, Eddy Baelemans, is een echte crack in politiewerk en heeft in Antwerpen op politievlak al heel wat gepresteerd. Nu wordt het tijd dat hij zijn korps met ijzeren hand begint te regeren en er “oude gendarmen” van maakt. Pas dan zullen ze respect afdwingen en minder klop krijgen. Pas dan is er terug hoop voor Antwerpen en haar politiekorps…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten