zaterdag 28 maart 2009

Conditionering...

Heb je ooit al eens een hondenpup opgevoed tot een volwassen hond? Neen? Wel, je kan die in principe alles leren, als ge werkt met een systeem van beloning. Niet dat die hond veel van je bevelen zal snappen, maar voor een beloning doet dat beest alles. Conditionering dus. Nadien denkt iedereen dat hij of zij een slimme hond heeft, maar dat klopt niet. Door het werken met beloning en het steeds maar herhalen van dezelfde oefeningen, wordt je hond een soort volgzame automaat.
Dat principe van "opvoeden" geldt niet alleen voor honden, maar voor elk levend wezen op aarde, dus... inderdaad, ook voor de mens. Geloof je het niet? Ik zal het bewijzen!
Begin deze week verscheen in de Gazet van Antwerpen, de "Frut" dus, dat het parket een onderzoek gestart is naar de Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout. Een ex-chauffeur van hem, om geen namen te noemen, Wim van Dun, in de "Frut" omschreven als "ex-kabinetsmedewerker", beschuldigde zijn ex-werkgever van fraude in verband met de VZW Den Trotter.
Enkele maanden geleden beschuldigde diezelfde "Frut" andermaal een kabinetsmedewerker van Van Campenhout van passieve corruptie, omdat hij "zogezegd" gratis zou wonen in een pand op de Antwerpse Meir.
Omdat op beide berichtgevingen weinig reactie's volgen die in het kraam van de "Frut" passen, publiceren zij gisteren beide berichten nog eens, onder een andere vorm. Hierbij komt ineens een bron boven in Open Vld-kring, die verklaart dat Van Campenhout binnen de Open Vld al een tijdje "persona non grata" is. Wie die bron is, mag natuurlijk Joost weten, maar ik ken Joost niet.
De enige die op al die negatieve berichtgeving springt is ons aller Hugo Coveliers, een onschuldige ziel die zijn opleiding gekregen heeft in het Vlaams Belang, en gloeit van de verkiezingskoorts.
Maar... de "Frut"-lezer krijgt wel op korte tijd drie negatieve berichtgevingen over Van Campenhout. En... waar er rook is, zal er ook wel vuur zijn zeker? Snap je de conditionering? Een groot gedeelte van de lezers hebben zich door die drie berichten al een idee gevormd van Van Campenhout.
Wat men de "Frut"-lezer echter niet vertelt, omdat het waarschijnlijk niet in het plaatje past, is het volgende:

Het klopt dat er bij VZW Den Trotter op een bepaald ogenblik een aanzienlijke schuld was. Die werd veroorzaakt door drie factoren:

  • 1. Door de Raad van Bestuur vastgestelde foute bij de dagelijkse leiding, die toen in handen was van meneer Van Dun. Dit zal te zijner tijd worden aangetoond.
  • 2. De (bijkomende) overname van het schip de Gerlache van de stad Antwerpen: twee schepen kosten meer dan één.
  • 3. De grote bijkomende kosten veroorzaakt door de spectaculaire stijging van de staalprijs en de verstrenging van de normen om zo’n schip opnieuw in de vaart te brengen.

Dat VZW Den Trotter recentelijk twee maal doorgelicht is:

  • Op 12 januari 2009 legde de Inspectie van Financiën van de stad Antwerpen haar verslag neer. Uit deze audit bleek dat alles in orde was met de vzw de Trotter.
  • In de eerste helft van februari werd in opdracht van VLAMO / Flandria, die interesse hadden om de vzw over te nemen, opnieuw een audit uitgevoerd. Ook deze was 100 procent positief.

Ook in verband met Deh Ceuppens wordt niet gesproken over het renovatiecontract dat betrokkene heeft met de eigenaar van het gebouw. En al bij al: Wat heeft Van Campenhout te maken met het huurcontract van Arthur Ceuppens?

En wie zijn de Open Vld-mandatarissen die door de "Frut" werden opgebeld? Volgens de "Frut" nam niemand de verdediging van Van Campenhout op zich. Goed mogelijk, maar niemand heeft ook het verhaal of de schuld van Van Campenhout bevestigd.

Kijk, schrijf bepaalde berichten, en herhaal ze genoeg. God en Klein Pierke zal ze wel geloven, en het zal waarschijnlijk wel een deel lezers opleveren, maar... met conditionering van de lezers alleen maakt men geen goede gazet, tenzij uw hoogste ambitie een "Dag Allemaal"-gehalte heeft, want tenslotte zijn er altijd lezers die intresse hebben in de teenkaas van Jean-Marie Pfaff...

In goede berichtgeving gelden maar drie eenvoudige principes:

  1. Check Uw bronnen
  2. Check Uw bronnen
  3. Check Uw bronnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten