zondag 1 maart 2009

Internetkranten en wildgroei...

Het is nu toch al enkele jaren dat "Den Brabo" en wijzelf een regionale internetkrant uitgeven in Antwerpen. Wij hebben beiden onze eigen lezers, en naast dat, ook een gezamelijk lezerspubliek. En zonder stroop aan mijn of andermans baard te willen smeren, durf ik toch te beweren dat we het beiden zéér goed doen. Beiden doen we het zonder steun of overheidssubsidies en beiden werken we met los/vaste professionele medewerkers op vrijwillige basis, in het bezit van een perskaart.
Enkele weken geleden besloot de stad Antwerpen de "wijkkranten" financieel te steunen, op voorwaarde dat ze ruimte willen maken voor persberichten uitgaande van de stad Antwerpen en haar districten. Wij, als internetkrant, vallen uit de boot, niettegenstaande we alle berichten van de stad en de districten publiceren, maar... daar malen we niet om. Een wijkkrant is een wijkkrant en geen regionale internetkrant.
Toch zijn er blijkbaar hier en daar "gieren" opgedoken in Antwerpen die denken dat een internetkrant ook kan beschouwd worden als een wijkkrant en dus wel een deel van de koek kunnen krijgen. Resultaat: de internetgazetjes rijzen in Antwerpen als paddestoelen uit de grond. Om zichzelf aan te prijzen gebruiken ze superlatieven als "De snelste krant van 't land", niettegenstaande ze minstens een week achter lopen met hun nieuws. Omdat ze niet weten hoe ze aan nieuwgaring moeten doen maken ze er een soort copy/paste-krant van, zonder rekening te houden met het copyright. Van registreren hebben ze nog nooit gehoord en ze smijten hun krant vol met reklameboodschappen zonder in het bezit te zijn van een BTW-nummer.
Ze doen maar. Het stopt wel vanzelf na een aantal fikse boetes en schadeloosstellingen, en... om twee Antwerpse ikonen op gebied van internetkrant van hun voetstuk te stoten, zullen ze nog hard moeten werken en veel, heel veel boterhammen eten...
Oh ja, probeer dit artikel maar eens rechts aan te klikken om te copyeren. Brute pecht, hé.

2 opmerkingen:

  1. 'Oh ja, probeer dit artikel maar eens rechts aan te klikken om te copyeren. Brute pecht, hé.'

    Bedoel je dit soort kopiëren, Rudy? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neen, Frans,
    "copyeren" = schenden van het copyright. Niet "kopiëren" = reproduceren of vermeerderen

    BeantwoordenVerwijderen