zaterdag 9 augustus 2008

Er wacht Cathy Berx een inmense opdracht...

In oktober houdt gouverneur Cathy Berx haar eerste toespraak tot de provincieraad. Die state of the union is het begin van een lange reeks, want zonder calamiteiten zal Berx liefst 26 jaar de Antwerpse provincie regeren voordat ze mag gaan genieten van haar pensioen. Ruim een kwarteeuw, dat is niet niks.

Welke rol wil de gouverneur in die lange periode spelen? In één zin samengevat: ze wil met haar provincie doorstoten van de middenmoot naar de top. Antwerpen moet niet alleen de belangrijkste economische regio van het land blijven, het moet zich ook willen en kunnen meten met de absolute topregio’s in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarbij zijn scholing, kennis en innovatie sleutelbegrippen. En wat dat betreft, is er in de regio nog wel wat voor verbetering vatbaar. We doen het goed, maar niet goed genoeg. Die attitude is typisch voor Cathy Berx, die in de politiek respect afdwong door haar intellectuele bagage, haar dossierkennis en haar werkkracht. Om die reden vond Yves Leterme het trouwens helemaal geen goed idee dat ze onder zijn vleugels verdween om gouverneur te worden.
Ook in die nieuwe rol is ze gestart in vijfde versnelling: na negentig dagen heeft ze al iedereen geraadpleegd met wie ze geregeld in contact zou kunnen komen. Cathy Berx ziet grote opportuniteiten voor Antwerpen, dankzij de optimale ligging van de haven als poort naar de rest van Europa. Ook de heterogeniteit van de drie Antwerpse regio’s is volgens haar een troef: de stad Antwerpen heeft de haven en de diamant, plus creatieve economieën zoals mode, cultuur en design. Mechelen is sterk in innovatie, de Kempen doen het goed qua energie, ecologie en plattelandsontwikkeling. Berx vindt dat die drie verhalen zich los van elkaar verder moeten ontwikkelen. Daarbij willen we toch aanstippen dat onze drie regio’s zich aan de rest van de wereld wél als één verhaal moeten verkopen, veel beter dan nu het geval is. Want als je in het buitenland komt, moet je het toch telkens weer vaststellen: de wereld kent Antwerpen niet, ook al denken we zelf dat het centrum van die wereld door onze reet loopt. Dat Cathy Berx allerlei plannen heeft met het onderwijs, dat hadden we eerder al voorspeld. Als docente aan de UA kent ze dat milieu als haar broekzak en haar man wordt er vicerector. De universiteit moet weg uit de ivoren toren en dringend meer rendement gaan opleveren voor de samenleving en het bedrijfsleven. De gouverneur heeft dat goed begrepen, en het zou ons verbazen als ze daar geen werk van maakt. Berx’ derde stokpaardje wordt de mobiliteit. Met veel vuur zal ze strijden voor de noord-zuidverbinding in de Kempen én voor het Antwerpse Masterplan voor de mobiliteit, waarbij ze de argumenten van de actiegroepen tegen de Oosterweelverbinding gedecideerd ontkracht. Ook de uitdagingen van de nieuwe gouverneur over de provinciegrenzen heen zijn duidelijk: de afbakening van de haven, de verbinding E17- Liefkenshoektunnel, de economische opwaardering van het Albertkanaal in Limburg. Wat het beheer van de haven betreft, laat ze ook voor het eerst haar tanden zien: ze vindt het logisch dat Beveren meepraat, maar Sint-Niklaas noemt ze niét. Burgemeester Freddy Willockx heeft zich zaterdag vast verslikt in zijn ochtendkoffie. Cathy is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten