vrijdag 22 augustus 2008

Onbetaalbare winkelhuurprijzen...

Je zal maar een zaak willen beginnen en een winkel willen huren in Antwerpen.Wie op de Meir wil zitten betaalt, met gemiddeld 1.800 euro per m², evenveel als in de Brusselse Nieuwstraat...

Maar voor een pand in de exclusieve Schuttershof- en Huidevettersstraat in Antwerpen, lopen de prijzen inmiddels op tot gemiddeld 2.300 euro per m². Dat is een absoluut record.Daarmee neemt Antwerpen de eerste plaats als dé winkelstad over van Brussel en dat is opmerkelijk, want net in het modehart van Antwerpen wordt de stad geconfronteerd met lege winkelpanden..
Een gedeeltelijke verklaring voor die ommekeer is de metamorfose die Antwerpen de jongste tien jaar heeft ondergaan. De centrumstad is in sneltempo heraangelegd, de verbindingen van en naar de stad zijn fel verbeterd en, niet in het minst, het imago van Antwerpen is totaal veranderd.Dat en het feit dat Antwerpen zich wereldwijd heeft weten te profileren als modecentrum van belang, heeft ervoor gezorgd dat deze stad meer dan ooit aantrekkelijk is bij het winkelende publiek en dus ook bij kleine en grote handelszaken.
Dat de Japanse couturier Yohji Yamamoto vorig jaar nog zijn grootste boetiek ter wereld opende in de Antwerpse Nationalestraat is veelzeggend. En dat zowel sportmerk Nike als elektrosupermarkt Saturn hun eerste Belgische vestiging in de gerenoveerde Stadsfeestzaal aan de Meir openden is evenmin toeval.
Een mooi verhaal, maar het heeft ook een keerzijde. Samen met de populariteit van Antwerpen als winkelstad stijgen ook de huurprijzen van de winkelpanden.Dat hoeft en zal voor internationale ketens en gerenommeerde couturiers geen probleem zijn. Maar voor de kleine en beginnende handelaars is het dat wel. Het waren creatieve ondernemers, die er enkele jaren geleden in gelukt zijn om de verpauperde Kammenstraat om te toveren in een hippe en vooral bij jongeren populaire buurt.Nu nemen ook daar de huurprijzen een enorme vlucht. Hetzelfde geldt voor de Nationalestraat, waarvan het eerste gedeelte in no time is uitgegroeid van vergeten buurtstraat tot één van de Europese modeharten. Met navenante huurprijzen of wat had u gedacht.
Het winkelcentrummanagement, een Antwerpse stedelijke dienst, probeert jonge en creatieve ondernemers aan te zetten om een zaak te openen op plekken als Klapdorp en de Lange Koepoortstraat. Het zijn straten in of vlakbij het centrum, die het om uiteenlopende redenen even wat minder goed doen.De huurprijzen zijn er nog betaalbaar en de heropleving van de Kammenstraat heeft bewezen wat een beetje durf en creativiteit met een buurt kan doen.Een mix van grote modehuizen, internationale ketens en plaatselijk talent is de grote troef van Antwerpen, maar dan moeten de huurprijzen wel binnen de perken gehouden worden, en moet gestopt worden om naast elkaar liggende panden te verbouwen tot één groot pand om het voor de ketens interessant te maken. Want net die constructies maken het winkelpand voor de modale Antwerpse handelaar te duur.

1 opmerking:

  1. Inderdaad. Hippe jongeren trekken tegenwoordig vaak naar buurten als the Green Light District in het Schipperskwartier. Straten als Oudemansstraat, Falconplein en Klapdorp zijn volop in trek. Een buurt met een heel eigen karakter. Gaan we hier naar een Chueca buurt als in Madrid ?

    BeantwoordenVerwijderen