maandag 18 augustus 2008

Antwerpse kermisweek...

Gisterenavond viel het doek over de Antwerpse kermisweek. Een week waarvan ik niet snap waarom ze die “kermisweek” noemen.

België is zeker niet het grootste land van de wereld of van Europa te noemen, het is zeker ook niet hét voorbeeld voor andere naties, maar twee dingen kan men in België: friet bakken en kermis vieren. Ik heb het hier al enkele malen over gehad dat ik afkomstig ben van Moerbeke-Waas. Een gemeente van amper 4.500 inwoners, verdeelt over drie parochies. Destijds met een politiekorps dat bestond uit twee “veldwachters”, thans bestaande uit twee “wijkagenten”. In gans de gemeente zijn de helft minder herbergen dan in Antwerpen op de Grote Markt alleen, er zijn twee restaurants, die slechts sporadisch open zijn en het openbaar vervoer bestaat er uit maximum tien autobusritten per dag, naar slechts drie bestemmingen. Industrie is er ver te zoeken en het enige zwembad dat er is, is al jaren gesloten, bij gebrek aan klanten. Een heel verschil met Antwerpen dus, en toch heeft die “boerengemeente” zaken waar Antwerpen nog wat van kan leren.

Zo staan er tijdens de “kermisweek” een kinder- en paardenmolen, een autoscooter en diverse kermiskramen op de markt. Zo zijn er gedurende die week vier wielerwedstrijden, een braderij en twee handelstentoonstellingen, zijn er wipschietingen, volksspelen en iedere dag wel ergens bal.

En de kermisweek in Antwerpen? Waar stond de kermis? Waar waren de wielerwedstrijden? De wipschietingen? De échte kermissfeer?
Misschien was er hier of daar wel een Murgaparade, was er hier of daar wel een multicultureel feest, en kwamen er hier of daar wat alternatievelingen samen om te protesteren tegen de “Lange Wapper”. Maar de echte kermis? Die zal waarschijnlijk te traditioneel geweest zijn en paste hoogstwaarschijnlijk niet in het kraam van het Antwerpse schepencollege, bij wat alles een multicultureel streepje moet hebben, waar traditie moet wijken voor ingevoerde culturen, bij wat alles moet overgoten worden met een “diversiteitsausje” of het is niet goed genoeg meer.

Mag ik het schepencollege eens rondleiden in mijn geboortedorp om hen te tonen hoe het beter kan? En… het feit dat Moerbeke-Waas een boerendorp is mag hen niet storen, want…tenslotte, waar staat den boerentoren? In Antwerpen toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten