dinsdag 19 augustus 2008

De Antwerpse politiekers en hun bijverdiensten...

In de nasleep van de Nieuwe Politieke Cultuur moeten ministers, parlementsleden, burgemeesters en schepenen elk jaar hun mandaten doorspelen. De joblijst van de 9.000 mandatarissen is nu in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

In die lijst laten de Antwerpse politici zich niet onbetuigd. Cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) voert de lijst aan met 40 mandaten, gevolgd door Ludo Van Campenhout (Open VLD) met 29 mandaten en Marc Van Peel (CD&V) met 26 mandaten. Opvallend: burgemeester Patrick Janssens (SP.A) stelt zich tevreden met een zevende plaats en amper 19 mandaten. Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat een aantal mandaten bij het schepenambt hoort. Zo neemt bijvoorbeeld cultuurschepen Heylen heel wat bestuursfuncties op bij onder meer de Opera, het Ballet van Vlaanderen of De Filharmonie. Trouwens, niet alle mandaten worden betaald. Als je de lijst met bezoldigde mandaten bekijkt, ziet de rangschikking er helemaal anders uit. Die wordt wel opnieuw aangevoerd door Heylen (13), maar hij wordt op de voet gevolgd door Monica De Coninck (11) en Guy Lauwers (11). Van Campenhout en Van Peel harkten zo amper drie betaalde jobs samen.

En de mandaten die echt goed betalen, zijn die in de privésector. Daar is het vooral burgemeester Janssens die bij Dexia met het grote geld gaat lopen. Schepen voor Financiën Luc Bungeneers (Open VLD) werkt tussendoor nog altijd in zijn eigen bedrijf: L.B.-consulting. Bij de Antwerpse politici in de parlementen voert Greet Van Gool (SP.A) de lijst met 12 mandaten aan, gevolgd door Bruno Valkeniers (SP.A) met 11 en Annick de Ridder (Open VLD) met 10. Drie politici hebben hun handen vol in de regering, het parlement en de gemeenteraad en klussen niet bij: Minister Kathleen Van Brempt (SP.A), Filip Dewinter (VB) en Maya Detiège (SP.A). Maya's moeder, ex-burgemeester Leona Detiège (SP.A), heeft - niettegenstaande ze al twee jaar uit de politiek verdween - nog steeds 10 mandaten, waarvan 7 bezoldigd.

Freya Piryns (Groen!), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) en Nahima Lanjri (CD&V) dienden hun mandaten niet op tijd in. Al speelde Lanjri zeven mandaten als kamerlid door, ze wist niet dat ze dat opnieuw moest doen als senator. 'Niet dat ik met vijf mandaten iets te verbergen heb, ik ben het gewoon vergeten', reageert ook Freya Piryns. 'Ik heb dat ondertussen in orde gebracht.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten