dinsdag 12 augustus 2008

Let's go swimming in the water, let's go swimming in the pool...

Hoe zomerser de temperatuur, hoe moeilijker het wordt om in Antwerpen een zwembad te vinden, en een stad als Antwerpen kan er zich echt geen nieuwe veroorloven. Zeker niet na de prijzige en nog steeds aan de gang zijnde aanpassingen aan de jongste Vlarem-richtlijnen. Op de stedelijke begroting voor Sport vormen die zwembaden en het onderhoud ervan nog altijd het leeuwenaandeel. Tot 2018, het jaar waarin de stedelijke begroting meer armslag moet krijgen, wordt niet aan nieuwbouw gedacht. En erna wellicht ook niet. Want dan zouden de huidige renovaties kosten op het sterfhuis geweest zijn.

Antwerpen heeft dertien zwembaden ter beschikking. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie van het zwemdok in de Veldstraat. Onverwachte werkzaamheden deden het kostenplaatje daar alweer de pan uitswingen. Daarnaast wordt het Schindebad van Ekeren volledig vernieuwd - misschien is het goed om ineens een nieuwe naam te kiezen voor wat schamper Schandebad en Schimmelbad wordt genoemd - en is ook het zwembad Sorghvliedt in Hoboken aan de beurt. Aan het eind van de renovatieronde wachten nog de zwembaden August Leyweg op het Kiel en dat aan de Burchtse Weel dat straks weer geopend wordt.

Voor de Antwerpenaar en schoolgangers in de stad vormen deze dertien baden een zekere luxe. En soms wordt die door de gebruiker straal genegeerd. Zo zakte het aantal bezoekers van het openluchtzwembad De Molen op het Sint-Annastrand op Linkeroever van meer dan 20.000 naar 5.357 eenheden. Steek het maar op de slechte zomer. Aan de andere kant van de stad, in het park Boekenberg, wordt dan weer geknokt voor elke kubieke meter water. De zwemvijver, die al meer dan 20.000 zwemmers mocht verwelkomen, kan er momenteel zo’n 1.500 per dag aan. Die beperking komt er door het riet en andere waterplanten die het water biologisch reinigen. Hoe warmer, hoe minder de planten de boel gezuiverd krijgen en hoe minder mensen mogen plonsen. Hadden we daar dan niet beter voor een zwembad gekozen? Neen, want in een park mag je geen zwembad installeren. Boekenberg is bovendien nog eens beschermd. Het werd dus een zwemvijver of niets. Dus klagen sommigen dat een vijver toch niet proper is, dat er beestjes en vissen in zwemmen, dat planten er tussen je tenen kronkelen, dat er algen in zitten... En in de zee dan? Of in rivieren of kanalen waarin sommigen verfrissing zoeken? Dat je in het Boekenbergpark af en toe uit het water wordt geroepen om anderen ook een kans te geven, is niet zo abnormaal. In weinig zwembaden mag je gratis een hele dag op je rug dobberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten