maandag 25 augustus 2008

Debat zorgt voor beter beleid...

Het politieke leven in Antwerpen herneemt stap voor stap. Politici komen uitgerust en hopelijk boordevol ideeën uit hun vakantie terug. Hopelijk maakten de Antwerpse schepenen van de rust gebruik om eens na te denken over hun relatie met de gemeenteraad. Het afgelopen politieke seizoen kwam het geregeld tot een aanvaring tussen het college en de gemeenteraadsfracties. De kritiek kwam niet alleen vanuit de oppositiebanken, maar ook steeds meer vanuit de meerderheid. Vooral CD&V/N-VA en Open Vld namen het voortouw.

Denk maar aan de subsidies aan moskeeën, het nieuwe personeelsstatuut, de diversiteitsclausule, de ontwikkeling van Eksterlaer en het prostitutierapport. Klap op de vuurpijl was de uitspraak van Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a) in Gazet van Antwerpen: “Het politieke spel in de gemeenteraad vormt vaak een grote hindernis om dingen te bereiken”. Het vertrouwen van de gemeenteraadsleden in het schepencollege kreeg een zware deuk. Janssens verontschuldigde zich later wel tegenover de gemeenteraad.
De houding van sommige leden van het college is onbegrijpelijk. Zij beschikken over voldoende ervaring en zijn slim genoeg om stand te houden in een debat met de gemeenteraad. Schepenen denken te snel dat een goedkeuring in het college voldoende is. De gemeenteraad is voor hen puur voor de vorm. En het ergste is dat een aantal gemeenteraadsleden van de meerderheid dat ook denkt. Ze verkiezen om te zwijgen uit vrees voor hun politieke carrière. Deze politici ondergraven alles waar een democratie voor staat. Zij bedriegen hun kiezers. Open Vld-fractieleidster Annick De Ridder en haar collega Bart De Wever (N-VA) nemen geregeld het schepencollege op de korrel. Tot enkele maanden geleden hoorde daar ook CD&V-fractieleidster Cathy Berx bij, maar zij koos uiteindelijk voor het Antwerpse gouverneurschap. Toen dit nieuws bekend werd, ging een zucht van opluchting door de schepenkabinetten aan de Grote Markt. De strategie van De Wever en De Ridder was niet onlogisch. Zij trokken lessen uit de twee jongste gemeenteraadsverkiezingen. De kiezers apprecieerden de ruzies niet die werden uitgevochten op de Grote Markt. Open Vld en CD&V/N-VA ontwaakten ruw in 2006 toen de burgemeester de vruchten plukte van een goed draaiend schepencollege. Beide partijen kozen daarom voor een actievere rol in de gemeenteraad. De Ridder en De Wever eisen hun plek op in de zon. Op de banken van sp.a-spirit blijft het stil. Janssens houdt zijn fractie stevig in het gelid. Met 21 zitjes is sp.a-spirit de grootste fractie in de raad. Toch zijn sommigen binnen deze fractie jaloers op de tussenkomsten van hun coalitiepartners. De oppositie weet nog niet hoe om te gaan met deze kritische stemmen binnen de meerderheid. Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter heeft de arena niet langer voor zichzelf. Hij wordt soms overklast door De Wever en De Ridder. Het is een goede zaak dat de meerderheidspartijen in de gemeenteraad op hun strepen staan. De raadsleden vervullen hun democratische plicht. Hun tussenkomsten in de raad houden de schepenen scherp. De collegeleden zorgen dat hun huiswerk in orde is. Ze moeten inspanningen leveren om de raadsleden te informeren en te overtuigen. Dit leidt tot een goed beleid en daar profiteren we uiteindelijk allemaal van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten