vrijdag 15 augustus 2008

Puriteins Antwerpen....

Volgens de geschreven pers in Antwerpen heerst er onrust in het Sint-Andrieskwartier. Een aantal buurtbewoners uit de Augustijnenstraat vreest dat er in de kelder van de Sint-Andrieskerk binnenkort wilde fuiven plaatsvinden. Want de kerkfabriek heeft een milieuvergunning aangevraagd, die ook het uitbaten van een dancing toelaat.
Nu ben ik zelf geen "beste vriend" van de instelling "De kerk van Rome", maar... zoals Van den Boeynants ooit zei: "Te is trop, hé."
Het is een waarheid als een koe dat er een grote leegloop is in de kerken en dat er geen "priesterroepingen" meer zijn, zodat sommige pastoors (die trouwens de pensioengerechtige leeftijd al jaren gepasseerd zijn) soms 2 tot 4 parochies moeten bedienen.
Nu heeft St-Andries (de parochie van Miserie) het geluk te beschikken over een zéér dynamische, moderne, ambitieuze parochieherder. Enfin, Rudi Mannaerts is iemand waar menige parochie jaloers kan op zijn, en als ik dat zeg, wil dat iets betekenen.
Welke snode misdaad heeft E.H. Mannaerts gepleegd? Wel, hij heeft het aangedurfd om zich met een initiatief wettelijk in orde te stellen. Die katholieke deugniet heeft dus het lef om zich met de wet in orde te stellen!! Schande! Driewerf schande!!!
Op min of meer regelmatige basis gebeuren er parochiale activiteiten in een bijgebouw van de St-Andrieskerk, en om de sociale contacten binnen de parochie wat elan te geven wil Rudi Mannaerts dit ook in de kelder van de kerk doen. En... om met alles in orde te zijn, heeft hij hiervoor een milieuvergunning aangevraagd. Een voorbeeld voor heel Antwerpen toch?
“Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd in de kelder van de Sint-Andrieskerk en dat is uiteraard geen enkel probleem. Maar nu heeft de kerkfabriek een milieuvergunning aangevraagd, waarmee ook een dancing mag worden uitgebaat en dat is erover”, zegt James Bastiaenssens.
Mijn idee over deze uitspraak? Wel, er is toch weer één lul die denkt dat hij, en hij alleen de uitvinder van het warm water is, en tracht om een buurt te overtuigen van z'n gelijk. Hij gaat tegenover een kerk wonen, maar heeft nog nooit van een sociaal weefsel gehoord. Een vergadering of dansfeestje van het kerkkoor of van "den vrouwenbond" wordt onmiddellijk vergeleken met Zillion-toestanden, lawaai, drank-, drugs- en vrouwenmisbruik.
Mijnheer Bastiaenssens, kom aub tot inkeer, stop met te trachten een bekende Antwerpenaar te worden en doe normaal. Pastoor Mannaerts zal u zonder pardon uw misstap vergeven, of kent u de parabel van de verloren zoon niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten