zaterdag 16 augustus 2008

Oubollig?

De Antwerpse Rubensmarkt bleek opnieuw een schot in de roos. Honderdduizenden - wellicht meer dan Rock Werchter, Rimpelrock en Pukkelpop samen - zakten naar het stadscentrum af voor de succesformule van marktkramers in oude, Rubensiaanse kledij. De markt, zeker als de weergoden meespelen, blijft het evenement van de Scheldestad dat zonder veel discussie de meeste Sinjoren en toeristen weet te verleiden. Al baadt ze, net zoals de Gildenfeesten vorig weekend, in een oubollige sfeer.

Het is dan ook geen geheim dat deze markt, samen met de schuttersgilden en de rederijkerskamers op het hippe Schoon Verdiep weinig fans heeft. In het stadhuis dromen ze nogal snel van vernieuwing, van meer hedendaags vertier voor de Antwerpenaar. Onder het motto 't stad is van iedereen, liefst overgoten met een multicultureel sausje. Dus geen traditionele Ommeganck meer, ook al kende die veel toeschouwers, of een gewone carnavalsstoet. De stad investeert liever in een Zuid-Amerikaanse murga. De klassieke folklore wordt daarbij nog amper gedoogd in deze hippe stad. Al zorgden die manifestaties - zoals de Rubensmarkt en de Gildenfeesten - twintig jaar geleden al voor wat leven tijdens de Antwerpse zomer, toen er van de Zomer van Antwerpen en andere evenementitis nog geen sprake was. Als het dit stadsbestuur menens is met 't stad is van iedereen, dan moet ze oog hebben voor allen. Dus ook voor zij die het rijke verleden van Antwerpen op een prachtige manier doen herleven. Het stadsbestuur wil bijvoorbeeld de Gildenfeesten en Ommeganck vernieuwen tot een groots vijfjaarlijks spektakel. Maar misschien is dat vernieuwen wel het laatste wat er mee mag gebeuren. De parade en de Rubensmarkt in een nieuw kleedje steken? Terwijl de mensen juist komen voor het oude kleedje, voor de 16de eeuwse uniformen.


Er zijn natuurlijk toeristen en jongelui die naar het hippe Antwerpen met zijn mode en juwelen afzakken. Maar wees gerust, de meesten komen met open mond naar het rijke verleden staren. De monumentale gildenhuizen, de gotische kathedraal en de barokke kerken kennen nog altijd meer succes dan pakweg het moderne justitiepaleis of de Oudaan.Natuurlijk kan er gesleuteld worden aan die - voor een aantal mensen oubollige - tradities. Ik denk bijvoorbeeld aan een betere opkuis van de Rubensmarkt. Maar laat ons vooral de geest van de klassiekers onder de evenementen behouden: de trots van de Sinjoren op de rijke geschiedenis van hun Scheldestad.


PS: Dit stadsbestuur beloofde dat niet alleen de Grote Markt en de Groenplaats hun evenementen zouden krijgen, maar dat ook andere pleinen, buurten en districten zouden meeprofiteren. Wanneer maakt Janssens II hier eindelijk werk van?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten