zondag 3 augustus 2008

Wij betalen die paardenmolen boven ons hoofd, en véél...

Iedere Antwerpenaar die al eens een blik naar boven werpt, kent hem wel, de McDonnell Douglas Helicopter G-12 van de Dienst Luchtsteun van de Federale Politie, de opvolger van de PUMA van de toenmalige rijkswacht. De Dienst luchtsteun van de federale politie biedt de federale en lokale politiediensten gespecialiseerde steun aan zodat de politiezorg beter en efficiënter kan verlopen.
Deze Dienst luchtsteun wordt normaal ingezet in verschillende domeinen waaronder:
- Beheersen van onoverzichtelijke situaties (verkeershinder, kettingbotsingen, vliegtuigcrashes, massabijeenkomsten, grote sportwedstrijden, enz.).
- Zoeken naar verdwenen personen of voorwerpen.
- Achtervolging en onderscheppen van verdachten.
- Opsporen en/of vaststellen van inbreuken (illegale lozingen, sluikstorten, illegale labo's, enz.).
- Bescherming van personen en goederen (bescherming van geldtransporten, bescherming van VIP's, postbodes, enz.).
- Doorstralen van videobeelden via vaste of mobiele stations.

Tot hier de theorie of "zo zou het moeten".


Wanneer ik echter het aantal vlieguren tel dat de G12 boven het stadscentrum van Antwerpen cirkelt vraag ik mij soms af hoeveel onoverzichtelijke situaties er in Antwerpen (buiten de politiek) zijn, hoeveel personen en voorwerpen er hier dagelijks verdwijnen, hoeveel verdachten hier dagelijks achtervolgd en onderschept worden, hoeveel illegale lozingen, sluikstortingen en illegale labo's dagelijks in Antwerpen ontdekt worden, enz...

Met andere woorden: Wat hangt die helicopter in Godsnaam altijd boven Antwerpen te doen? Wat was het gisterenavond? Even kijken hoe ver de voorbereiding staat van IRONMAN.70.3? En vandaag? De lopers volgen? Kijken naar de zwemmers? Beelden doorstralen voor ATV? En wat kost dat grapje (dat wij tenslotte betalen) ons?

Omdat ik, in een ver verleden, zelf ooit deel uitmaakte van een PUMA-team, toen de luchtsteun van de rijkswacht nog in haar kinderschoenen stond, weet ik hoeveel destijds één vlieguur kostte (17.000,- BFr ongeveer 30 jaar geleden). Reken dus, rekening houdende met de inflatie, zelf maar uit wat het thans kost.

Kan de begroting van de stad echt niet nuttiger besteed worden? Gebruik de middelen toch eens waarvoor ze dienen en stop eindelijk eens met op ons kosten de "jan m'n kloten" uit te hangen!!!


Top 10 klanten voor Heli-inzet in 2004
KLANT UREN
Supra lokaal Antwerpen 281
Supra lokaal Brussel 251
Supra lokaal Charleroi 139
Supra lokaal Luik 83
DSU + POSA 75
PVE West-Vlaanderen 55
SPN 47
PVE Brabant 38
Lokale politie Centre Ardenne 28
Lokale politie Turnhout 26
Totaal 1 023

Dus, reeds in 2004 cirkelden de heli's van de federale politie bijna 1/4 van hun vlieguren boven Antwerpen én in opdracht van de lokale politie Antwerpen, ttz, méér dan de vlieguren boven het hoofdstedelijk gewest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten