dinsdag 5 augustus 2008

Nieuwe pleinen en valpartijen...

Toen de stad Antwerpen, enkele jaren geleden het Astridplein en een gedeelte van de Gemeentestraat heraanlegde of, beter gezegd, verkrachtte naar de toestand zoals het nu is, gaf dit aanleiding tot diverse ongevallen wegens enkele "schoonheidsfouten".


Bijkbaar herhaalt deze situatie zich thans op het theaterplein. In april verhuisden de marktkramers naar hun nieuwe stek onder de luifel op het heraangelegde plein. Toen begonnen ook de valpartijen. De boosdoeners zijn de niveauverschillen aan de zijde van de Maria Pijpelincxstraat en Nieuwstad.




Mensen kijken naar de marktkramen of praten met elkaar en letten niet op het niveauverschil. Bovendien valt het niveauverschil niet op. Het is grijs op grijs. Twee weken geleden waren er zelfs vier valpartijen in een dag. De regen maakte het extra gevaarlijk. Mensen worden vaak met de ambulance afgevoerd. Aan de zijde van de Maria Pijpelincxstraat reed een vrouw met haar rolstoel van het trapje. Ondertussen is het probleem daar opgelost door een kraam te verschuiven.



De stad is op de hoogte van de problemen. Aan de Italiaanse architecten Secchi en Vigano is gevraagd om naar een oplossing te zoeken. ”De ingreep hoort wel binnen het concept van het plein te passen”, zegt Gert De Wilde, projectleider voor het Theaterplein. ”Ondertussen zoeken we naar een tijdelijke oplossing.” Het hoogteverschil voldoet volgens de stad Antwerpen aan de wettelijke voorschriften.

De valpartijen zorgden nog niet voor schadeclaims bij de stad Antwerpen. Het stadsbestuur kan burgerlijk aansprakelijk worden gesteld voor schade aan derden door een gevaarlijke heraanleg of een slecht onderhouden straat. Antwerpen werd al eens veroordeeld voor de bobkes, de betonnen paaltjes op de Meir. Tot op vandaag betaalt Antwerpen nog schadevergoedingen. De bobkes zijn inmiddels verdwenen.




Op het Koningin Astridplein zorgen de aluminium nagels van het fietspad nog steeds voor valpartijen bij de fietsers. Blijkbaar werkt de stad liever met ronkende buitenlandse architectennamen in plaats van te zorgen voor de veiligheid van haar bewoners, of "Hoe duurder niet altijd beter is".

1 opmerking:

  1. Als alles meezit, komen er nog tegen dit weekend roodwitte dranghekken om de afgronden af te sluiten. 'Al proberen we om bij die nadarbarelen zoveel mogelijk bloembakken te zetten. Dat is alvast veel mooier. En het plein kan nog best wat groen gebruiken, nu de nieuwe pleintuin nog niet helemaal klaar is', zegt projectleider De Wilde.

    Die oplossing is maar tijdelijk. 'We hebben aan de architecten een definitieve oplossing gevraagd, die in het concept van het Theaterplein past. Dat duurt ondertussen al enkele maanden. Die mensen moeten daar eens goed over nadenken zeker', besluit De Wilde.

    BeantwoordenVerwijderen