vrijdag 8 mei 2009

Voorhamme en cafebezoekers...

Vele duizenden Antwerpenaars hebben hun stamcafé, waar ze dagelijks de krant gaan lezen, hun babbeltje gaan doen en hun pint of koffie gaan drinken. Anderzijds heb je een kleiner, maar toch niet te onderschatten aantal Antwerpenaars die zweren bij hun vast restaurant, bistro of brasserie en maandelijks of wekelijks uit huis gaan eten. Reken daarbij nog de duizenden toeristen die Antwerpen ieder weekend overspoelen en je snapt onmiddellijk het belang van de horeca, en zeker van de goede horeca. Het is niet meer of niet minder dan een miljoenenbusiness én dus meer dan belangrijk voor de economie in een wereldstad als Antwerpen.


Hoe komt het dan dat in deze stad, waar de horeca van levensbelang is, één vijfde van de nieuwe cafe's en/of restaurants in Antwerpen het slechts twee jaar volhouden? Is dit een kwestie van verkeerd financieel management? Zijn de uitbaters slecht opgeleid of voorbereid voor hun taak van manager? Staan ze bij aanvang financieel niet sterk genoeg? Deugt het personeel niet?


Veel horecanten hebben het inderdaad steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden om hun café of restaurant draaiende te houden. Dramatisch is het nog niet en taferelen waarbij de ober klanten liever ziet gaan dan komen, blijven gelukkig nog tot een minimum beperkt. Maar als Antwerpen de Vlaamse horecastad nummer één wil zijn en blijven, moet er iets gebeuren.

Goed personeel kan het verschil maken tussen een goeddraaiende zaak of op de fles gaan. Kijk naar u zelf. Niemand gaat een tweede keer naar een café of restaurant waar het personeel onvriendelijk is of waar de bediening te wensen overlaat. Ik denk dat daar een zware taak ligt voor de hotelscholen, die dringend de attitude van hun leerlingen moeten bijschaven.


Maar ook voor de stad zelf ligt er nog een veel grotere uitdaging te wachten. Maak eindelijk eens definitief werk van het terrassenbeleid! De Grote Markt is nu compleet verkeersvrij, dus, maak die markt gezellig met uitnodigende terrassen zonder dat de horeca dagelijks met schrik hoeven te lopen voor een overlastboete van 250 euro. Stel eens een "goede" horecamanager aan in 't stad en niet iemand die, zoals nu, nog nooit de binnenkant van een café gezien heeft. Het organiseren van een horecaforum, éénmaal per jaar heeft geen enkele zin, want een goede cafébaas staat achter zijn toog en zit niet op een forum op een locatie bijna buiten de stad. Neen, Schepen Voorhamme, kom eens uit Uw ivoren toren en ga zelf eens op cafe, ondervindt zelf wat de knooppunten zijn en praat met de cafébazen.

Pas dan kan U een goed beleid voeren en het zal U en ons véél minder kosten dan het organiseren van een horecaforum, want dat is geld in het water smijten. En nog iets... de Antwerpenaar zal heus niet méér op café gaan omdat U sommige gebouwen wilt "uitlichten", want dat is pure verspilling van energie...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten