zondag 3 mei 2009

Antwerpen heeft dringend nood aan creatievelingen...

Vorige donderdag was ik te gast bij de “Grensverleggende Podcast”, een heerlijke podcastshow die op een satirische manier zowel de Belgen als de Nederlanders in hun blote kont zet, door de tegenstellingen tussen beide bevolkingsgroepen (dik) in de verf te zetten. (Te beluisteren op http://www.grensverleggendepodcast.com)

De “Grensverleggende Podcast” is een uit de hand gelopen hobby van een bedrijf dat in Antwerpen wel héél creatief bezig is, namelijk het Kunstlab Avelinks (educatief theater, multimediaproducties, enz…).

Antwerpen moet nog meer van dat soort creatievelingen naar de stad lokken en ze daar ook houden. Kunstenaars, ontwerpers en ander inspirerend volk. Het geeft de stad kleur, maar zorgt ook voor een enorme economische injectie. Creatieve economie, want zo heet dit fenomeen, was in 2006 goed voor een toegevoegde waarde van 547,8 miljoen euro. In Antwerpen alleen al. Dat is een toename van maar liefst 113% in vergelijking met 10 jaar geleden. Alles wijst erop dat het belang van creatieve economie in de toekomst alleen maar zal toenemen. In Antwerpen, maar ook in tientallen andere Europese steden. De concurrentie is moordend en wie op kop wil blijven rijden, zal flink moeten investeren. Antwerpen heeft wat dat betreft voorsprong op sommige andere steden. Alleen al de fameuze Antwerpse Zes hebben de jongste jaren voor een niet te betalen naamsbekendheid, economische return en toevloed van nieuw jong talent gezorgd. Maar daarop blijven teren volstaat niet. Gelukkig weten ook de Antwerpse politici dat.
In mei wordt er een nota ’creatieve economie’ aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het moet een blauwdruk worden van hoe Antwerpen jonge talenten en creatieve hoogvliegers aan de stad kan binden. Ook het jonge gemeenteraadslid Seppe De Blust (sp.a) beseft al langer dat er muziek zit in dit soort van economie. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. En de Open Vld stapte definitief mee in het verhaal van de creatieve economie. De liberalen willen dat de stad volop gaat voor jong talent. Onder meer door het openen van een creativiteitsloket. Het is geen gek idee, want mensen die met hun hoofd vol ideeën zitten, hebben doorgaans weinig op met praktische en administratieve beslommeringen. Zo’n loket moet dit noodzakelijk kwaad voor hen oplossen. Laten we hopen dat het niet bij loze woorden blijft en dat Antwerpen, ook na de verkiezingen, volop inzet op de creatieve economie.
Niet om de traditionele industrie te vervangen. Wel als toegevoegde waarde voor een stad die zichzelf zo graag als laboratorium van Vlaanderen presenteert en dat vaak ook is. Daarvoor is niet alleen geld nodig, maar ook een grote mate van openheid en tolerantie. Iets waar Antwerpenaars sterk in zijn, maar waarin ze soms ook hun kleinere kantjes laten zien.

Wij kiezen voor het eerste…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten