zondag 10 mei 2009

Dommerikken in de horeca...

Ik had het deze week nog over de horeca én over het feit dat de horeca in Antwerpen een "boost" nodig heeft. Maar blijkbaar is een "boost" alleen niet voldoende, blijkbaar moet sommig horecapersoneel ook dringend uitgerust worden met "gezond verstand".
Gisterennamiddag waren wij op reportage op de Antwerpse Grote Markt, ter gelegenheid van het huwelijk van Helmut Lotti. Geen dagelijks nieuws, alhoewel, bij een derde huwelijk op die leeftijd, maar toch de moeite om er een krantenbericht over te maken en enkele foto's te schieten voor de webkrant. De mensen moeten tenslotte tot maandag wachten voor de reguliere kranten.
Wij waren dus niet op de Grote Markt als grote Helmut Lotti-fan, zoals de meesten daar, maar puur professioneel. Wij, en uiteraard nog andere media, hadden vorige week reeds kenbaar gemaakt dat Lotti na zijn huwelijk een "tournee generale" ging geven en dus alle aanwezigen op de Grote Markt ging trakteren. En zo geschiedde ook. Dat trakteren bestond uit gratis drank voor iedereen, getapt vanuit twee grote tapwagens van brouwerij De Koninck, en dit tussen 15 en 17 uur. Zeg nu zelf, een héél schoon gebaar.
Hoe dan ook, reeds om 13.30 uur was er zéér veel volk op de Grote Markt, veel meer dan normaal, die geen enkele blik van het bruidspaar wilden missen. Sommigen, maar dat was de minderheid, ook voor de gratis drank uiteraard. Kijk, zo'n massa volk, dat is een zegen voor de horeca op de Grote Markt, en dat was duidelijk te zien ook. Alle terrassen overvol.
Maar... toen we na het nemen van de foto's zelf een terrasje gingen opzoeken (ik ben namelijk geen De Koninck- maar een Westmalledrinker) was het eerste dat we hoorden van een vrouwelijke kelner: "Hoe is dat mogelijk, met zijn gratis drank maakt hij ons 'commerce' kapot."
Het was waarschijnlijk lang geleden dat de terrassen op de Grote Markt vol zaten en de tapkranen zo liepen, en dan denk ik: "Dom, achterlijk mens, nog nooit heeft hier zoveel volk gezeten en nu jaag je, met je ondoordachte, oerdomme uitspraak nog alle Lotti-fans van het terras van je baas weg."
Je ziet, een "boost" alleen is niet voldoende, je moet ook nog over personeel met verstand beschikken...

1 opmerking:

  1. Beste Rudi,

    Ik begrijp de 2 kanten. Maar de dienster heeft in deze toch meer gelijk. Al te vaak vinden er evenementen plaats op de Grote Markt die ervoor zorgen dat de horeca wel de last mag dragen (bv overmatig toiletbezoek) zonder er de vruchten van te plukken. Mooiste voorbeeld hiervan zijn de bollekesfeesten: het kan toch niet dat er voor alle horecadeuren het Antwerps bier bij uitstek aan € 0,60 wordt geschonken, terwijl horeca-uitbaters gedoemd zijn om er € 2 voor te vragen om alle taksen, bijdragen en personeelskosten te dekken?
    Een bakker heeft ook niet graag dat er voor zijn deur gratis brood wordt uitgedeeld! De horeca heeft genoeg te lijden onder allerlei reglementeringen (lees beperkingen) en zeker onder de policy van het stadsbestuur om zo weinig mogelijk te organiseren rond het standbeeld van Brabo. Dit wordt nog eens verstrekt door de oneerlijke parkeerstrategie: in de binnenstad is dit peperduur, terwijl op de Gedempte Zuiderdokken niet betaald moet worden. Gevolg is dat de zaken van de collega's op 't Zuid vol zitten (wat hen wel gegund is) terwijl de omgeving van de Grote Markt dikwijls er bedroevend leeg bijligt. Dit alles maakt dus dat niet alleen horecapersoneel maar ook de uitbaters tegen het gratis principe zijn. In Limburg hebben ze ook een populaire cafébaas gekend die alles gratis gaf, terwijl gratis niet bestaat: iemand betaalt steeds het gelag.

    BeantwoordenVerwijderen