maandag 25 mei 2009

Geen enkele verkiezingsbelofte is haalbaar...

Vlaanderen moet het volgend jaar met 1,5 tot 2 miljard euro minder doen. Dat zegt premier Herman Van Rompuy (CD&V) in Het laatste Nieuws. Hij waarschuwt de partijen ervoor geen verkiezingsbeloftes te doen die niet kunnen worden ingelost.

Door de economische crisis heeft de federale overheid minder belastingsinkomsten en daardoor gaat er in verhouding ook minder geld naar Vlaanderen. Vlaanderen zal volgend jaar dus met minder geld moeten zien rond te komen, waarschuwt Van Rompuy. De premier reageert hiermee op de talloze verkiezingsbeloftes van de partijen. Zo wil Open VLD de jobkorting verdubbelen en lanceerde CD&V het idee van een extra Vlaamse kinderbijslag. Van Rompuy waarschuwt de partijen geen beloftes te doen die financieel niet haalbaar zijn. "Elke euro die daaraan wordt uitbesteed moet elders worden teruggenomen", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Er is toch nog één politieker die zijn hoofd kan koel houden. Wat natuurlijk niet moeilijk is voor iemand die momenteel niets doet omdat zijn regeringsleden meer bezig zijn met elkaar vliegen af te vangen en mekaars strot af te bijten, in plaats van dat ze regeren.

Maar hij heeft overschot van gelijk, het moet eindelijk gedaan zijn met zomaar wat beloftes in de lucht te schieten alsof het vuurwerk is. Maar zou Van Rompuy ook de moed hebben om, wat ik al jaren vraag en wat nu eindelijk ook door SLP gesteund wordt, uit te voeren? Namelijk, dat alle partijen zoals men dat in Nederland doet hun verkiezingsprogramma’s laten uitrekenen door het Rekenhof op zowel de financiële haalbaarheid als op opbrengst voor de werkgelegenheid.

Ik denk niet dat dit er ooit door zal komen. De partijen vrezen dat zo hun onbekwaamheid naar boven zal komen. Open VLD mag dan zeggen dat zij hun programma hebben uitgerekend. Maar wie kan zeggen dat het plaatje wel klopt? Daarom schrijf in de kieswet in dat iedere partij zijn programma moet laten uitrekenen door het Rekenhof en plaats de uitkomst van die berekening op een algemene website.

Hopelijk sta ik niet alleen met het standpunt dat in deze periode, voor de verkiezingen, geen enkele politicus betrouwbaar is en iederaan aan het vechten is voor z'n eigen jobke...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten