dinsdag 26 mei 2009

OCMW Antwerpen draait kraan dicht voor asielzoekers..

Het OCMW van Antwerpen weigert nog langer nieuwe asielaanvragers op te vangen en financieel te ondersteunen. Wie zich nu nog aan het hoofdkantoor aan de Lange Gasthuisstraat aanbiedt, wordt vriendelijk verzocht om naar het OCMW van Brussel te gaan. Mensen die asiel aanvragen staan immers ingeschreven op het adres van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel en vallen dus ook onder de bevoegdheid van het hoofdstedelijk OCMW.
De Antwerpse beslissing lijkt op het eerste gezicht hardvochtig en asociaal, maar is eigenlijk een noodkreet. OCMW-voorzitter Monica De Coninck (sp.a) wil vermijden dat er opnieuw tientallen asielzoekers naar Antwerpen komen, waardoor de OCMW-financiën onder druk komen te staan en het probleem van goede huisvesting voor Antwerpse OCMW-cliënten nog groter wordt dan nu al het geval is. Of zoals Monica De Coninck zegt: Antwerpen moet niet opnieuw opdraaien voor het immobilisme van de federale regering.
Geef haar eens ongelijk. Het probleem steekt opnieuw de kop op sinds federaal minister van Maatschappelijke Integratie, Maria Arena (PS), enkele weken geleden besliste om asielzoekers niet langer materiële, maar wel financiële hulp te geven. Arena nam die beslissing omdat de asielcentra vol zitten. Het gevolg is dat nieuwe asielaanvragers opnieuw bij een OCMW moeten aankloppen. Ook van het spreidingsplan, dat ervoor zorgt dat asielzoekers niet langer aan grote steden worden toegewezen, is geen sprake meer. De gevolgen laten zich raden. Grote steden, zoals Antwerpen, zien het aantal steunzoekende asielzoekers opnieuw toenemen.
Antwerpen is niet de enige stad die het getalm en gebrek aan daadkracht van de federale overheid spuugzat is. Vorige week gaven de drie Belgische verenigingen van steden en gemeenten dezelfde kritiek. Ook zij willen dat de federale overheid met een goede en snelle oplossing komt, zonder dat de OCMW’s daarvan de dupe worden.
Het is natuurlijk geen eenvoudig probleem en de oplossingen liggen niet voor het oprapen. Maar ook asielzoekers hebben recht op een menselijk bestaan in ons land. Of dat verblijf nu tijdelijk dan wel definitief is. Maar de hete aardappel doorschuiven naar de OCMW’s is de slechtste van alle opties. Daarmee geeft de federale overheid de zoveelste keer op rij aan dat ze in dit dossier niet in staat is om de problemen op te lossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten