vrijdag 15 mei 2009

Nooit tevreden...

Al jaren klagen de buurtbewoners van het de Coninckplein over de overlast die veroorzaakt wordt door de alcohol- en drugverslaafde daklozen, die het plein, zoals nog andere pleinen in de stad, als het hunnen beschouwen en zich daar ook naar gedragen. Het zou niet de eerste keer zijn dat bewoners en/of toevallige passanten daar lastiggevallen of zelfs bestolen worden. Eén en ander heeft uiteraard te maken met de aanwezigheid van de “Free Clinic” in de onmiddellijke omgeving. Verslaafden gaan daar hun dosis afhalen en blijven dan de ganse dag en nacht op het plein hangen.

Jarenlang heeft de stad Antwerpen rond deze problematiek een soort van gedoogbeleid gevoerd, tot ergernis van de buurtbewoners en passanten. Als “kemel van de eeuw” heeft de stad dan ook nog op die plaats de nieuwe bibliotheek ingepland, met als logisch gevolg dat het bibliotheekbezoek daar zienderogen achteruit boert.

Maar… eindelijk heeft de stad maatregelen getroffen. Bij de gerichte politieacties Fortuna, Romeo en Minerva tegen drugdealen, druggerelateerde criminaliteit en drugsoverlast, die op dit ogenblik plaatsgrijpen op en rond het de Coninckplein, worden de “hangverslaafden” herhaaldelijk gecontroleerd en op straat gefouilleerd. Bijna dagelijks wordt er één drugdealer betrapt. Tijdens de acties werden er ondermeer al 303 gram heroïne, 270 gram marihuana, 152 gram hasj en 64 gram cocaïne in beslag genomen, samen met 2 auto’s, 54 gsm’s en 12.500 euro, wat er op wijst dat er op het de Coninckplein wel degelijk een groot probleem is.

Maar Antwerpen zou natuurlijk Antwerpen niet zijn mocht iedereen deze gerichte acties goedkeuren, want onder leiding van de directie van de “Free Clinic” is er al zwaar protest tegen deze acties. Zij noemen de “hangverslaafden” op het plein gewoon “straatbewoners” die het recht hebben daar hun ding te doen.

Natuurlijk, die directie, die straathoekwerkers, die zogenaamde verslaafdenverenigingen en –hulpverenigingen, die wonen niet op of in de nabijheid van het de Coninckplein. Ik stel voor dat het zootje, dat ze nu beschermen, eens een paar weken voor hun deur gaat bivakkeren. Ze zullen dan wel uit een ander vaatje tappen.

Of die hulpverleners ze dan nog “straatbewoners” zullen noemen, daar heb ik sterk mijn twijfels over…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten