woensdag 6 mei 2009

Het begin van het einde...

Maandag heeft BAM de bouwaanvraag voor de Oosterweelverbinding ingediend, eind mei start het openbaar onderzoek en eind juni wordt het afgesloten. Daarna heeft het stadsbestuur vier maanden tijd om een advies aan de Vlaamse regering te formuleren. Dat moet dus uiterlijk eind oktober gebeuren. Ondertussen onderzoekt het studiebureau Arup/Sum in opdracht van het stadsbestuur zijn nieuwe ’vierde tracé’, een acht kilometer lange tunnel van Linkeroever naar Ekeren. Daarvan worden de resultaten begin juli verwacht. Mooi op tijd voor Janssens & co om er rekening mee te houden in hun advies aan de regering. Ook de derde betrokken partij, de actiegroepen, zitten mooi op schema. Vandaag openbaart Ademloos-voorzitter Wim van Hees zijn plannen voor de komende zomer en voor de herfst, die in het teken kan staan van het veelbesproken referendum. En precies over een week presenteren Ademloos en stRaten-generaal een avondvullend programma in zaal Horta.



Ademloos wil daar het fijn stof opnieuw op de agenda plaatsen, stRaten-generaal zal er een lans breken voor het vierde tracé. Tussen al deze grote momenten in de discussie door geven de partijen elkaar voortdurend prikken via de media. Enkele weken geleden verweet havenschepen Marc Van Peel (CD&V) de actievoerders een gebrek aan intellectuele eerlijkheid. Die kaatsten de bal terug en deden de prognose dat het BAM-tracé zal sneuvelen bij de onderhandelingen over de nieuwe Vlaamse regering. Daarop liet minister Dirk Van Mechelen (Open Vld) weten dat hij zonder dat BAM-tracé niet in die regering gaat zitten. En gisteren deed BAM-voorzitter Karel Vinck ook nog een duit in het zakje.



Het debat over de Oosterweelverbinding nadert stilaan het kookpunt, dat is duidelijk. De grootste valkuil in het hele verhaal is dat de nieuwe regering straks misschien een keuze maakt die vervolgens door de inwoners van Antwerpen - inclusief het stadsbestuur - wordt afgeschoten. Dan hebben we pas écht een Oosterweelknoop. Want waar begint en eindigt een discussie? Vroeger was hetgeen de baas zei wet, wat later vond de democratie de ingang, maar bleef de baas gelijk hebben, maar nu...zegt de baas iets, de democratie zorgt voor de algemene mening, de drukkingsgroepen zorgen voor heibel, en het gepeupel... wel die weet het niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten