donderdag 7 mei 2009

De zwakke weggebruiker...

In een niet zo ver verleden waren in een stad als Antwerpen de voetganger en de fietser bijna doelwitten voor op hol geslagen automobilisten. Bijna nergens waren er voet- of fietspaden die die naam waardig waren en oversteekplaatsen waren een zeldzaamheid.
Ondertussen is er op gebied van infrastructuur voor de fietsers en voetgangers in Antwerpen al het één en het ander in positieve zin veranderd, alhoewel er nog héél veel kan verbeteren, maar... de wetgever heeft gezorgd voor een (zogenaamde) oplossing die geen geld kost, namelijk de term "zwakke weggebruiker".
Het heeft enkele jaren geduurd voor de fietser en de voetganger die term "echt" door hadden, maar nu weten ze het allemaal. Ze zijn er in geslaagd de term "zwakke weggebruiker" te interpreteren als vrijgeleide in het verkeer. Eender wat er ons overkomt, denken ze, wordt toch betaald door de tegenpartij, dus zullen ze zeker rekening met ons houden. En die gedachte spelen ze uit, eender waar en eender wanneer, zelfs als fietser tegenover voetganger en omgekeerd.
Enkele voorbeelden? Probeer in het weekend, wanneer het echt druk is, eens te flaneren in de Hoogstraat. Let wel, de Hoogstraat is voetgangerszone, maar... fietsers komen rinkelend als gekken door die straat gefietst, waarbij zelfs geen enkele moeite gedaan wordt om voetgangers te ontwijken. Durf er alstublieft geen opmerking over te maken, want U wordt uitgescholden voor het vuil van de straat.
Doe eens de test en steek als voetganger eens een kruispunt over, waar een zebrapad is én het verkeer geregeld wordt door verkeerslichten. Doe dan ook wat je geacht wordt te moeten doen en wacht om over te steken tot het licht voor U op groen staat. Wedden dat U daar alleen staat, dat iedereen oversteekt terwijl het licht voor de voetgangers op rood staat en dat U bekeken wordt als iemand van een andere planeet, of erger nog als iemand "van over 't water"?
Ga eens fietsen op de Meir en hou U aan de verkeersregels. Daarmee bedoel ik, rij rechts in Uw rijrichting. Levensgevaarlijk!!!!!!!!! Iedere andere fietser denkt dat hij in het Verenigd Koninkrijk is en rijdt gewoon links van de baan. Zwakke weggebruiker, begrijpt U?
De ultieme test? Rij eens met Uw auto over de Bolivarplaats en probeer daar normaal te rijden zonder één voetganger of fietser aan te rijden. Onmogelijk! De fietsers denken dat links rechts is en de voetgangers denken dat zebrapaden dienen als aanwijzing voor de zebra's die naar de Zoo willen.
En dan durft de fietsersbond te klagen dat het nieuw aangelegde fietspad op de Noorderlaan teveel kiezels bevat. Zelfs al was het een bovenlaag van glasscherven, niemand zou het merken, want de "zwakke weggebruiker" doet toch zijn goesting, verkeersreglement of niet. En mochten ze dan, puur toevallig, want de kans is klein, over hun gedrag aangesproken worden door een politie-inspecteur, zou de eerste reactie zijn: "Jan m'n kl...ten, zoudt je niet beter de dieven pakken of die Makakken naar huis sturen? Want dat durft ge niet, hé".
Het is toch zalig, hé, een zwakke weggebruiker te zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten