donderdag 21 mei 2009

Schande, driewerf schande...

Iedere rechtgeaarde Antwerpenaar die over minstens vijf hersencellen beschikt én een beetje leeft in Antwerpen zal zich waarschijnlijk herinneren dat de jaarlijkse mosselfeesten vorig jaar vervangen werd door "Handwerpen". Een driedaags, gratis muziekfestival op de Grote Markt, wat een schot in de roos bleek te zijn. Een massa volk, een hoop ambiance, goede groepen, kortom, een festival dat "af" was en de potentie had om over een periode van pakweg 10 jaar uit te groeien naar een soort "Antwerpse feesten", naar analogie van de Gentse en de Lokerse feesten.
Achter "Handwerpen" stond en staat een superenthousiaste ploeg die wist en weet dat het organiseren van een gratis concert op zo'n grote schaal geen senicure is. Het kan bijvoorbeeld niet zonder een serieus budget, een budget dat moet gehaald worden uit grotere en kleinere sponsors, steun van de stad Antwerpen en klussen. Inderdaad, klussen. Want de crew van Handwerpen heeft een heel jaar haar best gedaan om catering te verzorgen op andere massa-evenementen om zo de nodige centen bij elkaar te krijgen.
Gisterenmorgen had ik een gesprek met de voorzitter van Handwerpen en vroeg ik hem naar de volgende data van "Handwerpen". Wat blijkt? Handwerpen gaat dit jaar niet door!!!!! Koken kost geld, en dat geld is er niet!! Dankzij de grotere sponsors beschikken ze weliswaar over de helft van het budget, maar het risico is te groot om te hopen op voldoende drankverkoop op het festival zelf.
Kleinere sponsors haakten af ten gevolge van de crisis, de beloofde stadssubsidies van vorig jaar staan nog niet op de rekening (nvdr: wij weten zelf hoe snel Antwerpen is als het op betalen aan komt), en de nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt werd qua catering niet aan Handwerpen gegeven, maar aan een firma buiten de stad, van Rijkevorsel namelijk.
Dat snap ik nu niet van die debielen op 't Schoon Verdiep. Duizenden euro's per jaar geven ze uit aan kleinschalige, multiculturele festivals van niets, in het kader van "diversiteit", maar als er dan eens een festival is met groeipotentieel, dan gaat de kraan niet open. En dan maar lullen over de toeristische mogelijkheden van Antwerpen. Maar geloof me, die toeristen komen heus niet om wekelijks hier of daar in Antwerpen naar een Turkse of Marokkaanse bazar of theekransje te komen kijken.
Akkoord, iedere bevolkingsgroep en initiatief heeft recht op steun, maar als het van de Antwerpenaars zelf is, precies een beetje minder...
Goe bezig, Patrick Onderlijfje!!!! Misschien kan je voor de volgende nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt de catering aan een firma in Burkina Faso geven, want die hebben ook steun nodig. En misschien kan je hen dan meteen vragen om zich definitief in Antwerpen te vestigen, dan kunnen ze U de volgende gemeenteverkiezingen hun stem geven, want ik vrees dat ge niet te veel op Antwerpse stemmen zult moeten rekenen, tenzij het "nieuwe Antwerpenaars" zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten