zaterdag 29 augustus 2009

Minister van Justitie: een ambdetandte job...

Het parket-generaal van Brussel is van start gegaan met een strafrechtelijk onderzoek tegen de geschorste rechter Francine de Tandt. De Tandt heeft mogelijk ongeoorloofde afspraken gemaakt met enkele zakenadvocaten.

Er zijn drie dingen waarvan ze verdacht zou kunnen worden, passieve omkoping, dat ze zich dus zou hebben laten omkopen, valsheid in geschrifte, en gebruik van valse stukken.

Het onderzoek zal zowel in haar voordeel als in haar nadeel gevoerd worden.Het staat dus nog lang niet vast dat ze schuldig is, alleen zal er dus actief gezocht worden naar bewijzen van haar schuld.

Ocharme de minister van Justitie doch, eerst ontsnappen er aan de lopende band gevangenen en nu blijken sommige rechters bijna even grote gangsters te zijn dan degene die ze zouden moeten veroordelen. Waaraan heeft de arme man dat verdient?

En ach, dan zijn er nog die om zijn ontslag roepen alsof dat zou helpen. Als bij iedere ontsnapping of fout van het gerecht de minister moest opstappen, moet men binnen een paar jaar deze ministerpost afschaffen omdat men geen politici meer over heeft om minister van Justitie te zijn.

Het wordt tijd dat men alle macht binnen het gerecht geeft aan de Hoge Raad van Justitie. Die moeten gemakkelijk mensen kunnen aanwerven en ontslaan indien nodig. Benoemingen voor het leven moeten vervangen worden door benoemingen tot tien jaar. Na die tien jaar wordt je grondig getest om te zien of je nog wel meekan.

Ook moet men rechters om de twee jaar kunnen laten evalueren door de Hoge Raad van Justitie. Om dat te kunnen doen moeten niet alleen de bevoegdheden van die Hoge Raad worden verhoogd, maar ook het aantal leden en de middelen. Ook de wetgeving en de statuten omtrent rechten en plichten voor de magistratuur dienen worden aangepast.

Wat de gevangenissen betreft, moeten er per provincie 2 nieuwe gevangenissen bijkomen. Het kunnen voor mijn part ook grote oudere gebouwen zijn die aangepast worden. Van mij mogen die gevangenissen zowel door overheidsgeld als privégeld worden gefinancierd. Maar de overheid moet wel altijd blijven toezien op wat er gebeurt met zijn gevangenen. Een gevangenis kan dus nooit volledig in handen van de privé zijn.

Ook moet men kijken waarom er in sommige gevangenissen nauwelijks of geen ontsnappingen zijn en dat systeem van gevangenen bewaken overnemen. Zo weet ik omdat ik van Antwerpen ben, dat er in Antwerpen nauwelijks ontsnappingen zijn. Dit komt omdat men hier van alles doet met de gevangenen om ze bezig te houden en ze waar het kan terug te leren integreren in de maatschappij.

Wie lang tussen vier muren zit wil, als het maar voor een paar uur, terug kunnen proeven van de "vrijheid". Hoe zou je zelf zijn.

Maar zet om te beginnen, al de gevangenen die maximum een jaar kregen en geen zwaar geweld of seksueel geweld hebben gepleegd onder elektronisch huisarrest. Dat zou de gevangenissen al voor een groot deel ontlasten.

Eigenlijk horen enkel de levensgevaarlijke mensen thuis in een gevangenis en de veelplegers die geweld gebruiken. De rest moet als ze ziek zijn in psychiatrische klinieken een aangepaste behandeling krijgen of een alternatieve straf krijgen.

Voor de jeugdige gevangen zou bij het eerste bedrijf (als er geen geweld is gepleegd) het leger kunnen worden ingeschakeld om hen discipline bij te brengen. Steek ze verplicht drie jaar bij de para's, zodat ze leren wat discipline is. Maar ook de ouders van die jongeren moeten aangesproken worden. Als blijkt dat de ouders geen vat meer hebben op hun kroost moet men het hele gezin aanzetten waar kan en verplichten als het moet tot het volgen van een heropvoedingscursus met opvolging achteraf. Pas als ook dat niet helpt mag men een kind plaatsen en de ouderlijke macht ontnemen.

Voila, hier wat oplossingen voor de problemen binnen Justitie en het gevangeniswezen. Ik ga dan wel met verlof, ben al lang bij de politie weg en bij het gerechtelijk (mis)gebeuren en toch kan ik een paar oplossingen naar voren brengen. Als het mij op een halfuurtje lukt, waarom hoeft dat bij die politiekers dan toch altijd zo lang te duren?

Ach ja, wie in de gevangenis zit mag meestal niet gaan kiezen, dus niet interessant genoeg want het levert geen stemmen op. En voor wie wel vrij kan kiezen, de (meeste) andere kiezers dus, mogen die gevangenen desnoods creperen.

Zolang er niets gebeurt zal de minister van Justitie zich ambdetandt (woordspeling) blijven voelen als hij lastige vragen van journalisten krijgt als er weer een gevangene is ontsnapt of als er weer een rechter in opspraak komt.
En hoe gaat het met U?.........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten