zaterdag 8 augustus 2009

Chiro, als je 't mij vraagt...

Met deze slogan heeft de Chiro jarenlang geprobeert om zieltjes te winnen voor hun katholieke jeugdbeweging. Katholiek, inderdaad, omdat Chiro infeite niets anders wil zeggen dan "Christus Koning" en de beweging werd opgericht vanuit de Kerk als jeugdbeweging, uit vrees dat twaalfjarigen, na hun Plechtige Communie het instituut "Kerk" zouden verlaten. De grootste taak van de Chiro was destijds dan ook om hun leden de "Christelijke waarden" op te leggen en voor hen het pad naar de eeuwigheid, of in het slechtste geval naar het priesterschap of het nonnenklooster voor te bereiden.


Ik ben nooit een Chiro-volgeling geweest. Ik ben scout sinds m'n zesde. Eerst bij de katholieke scouts, gewoon omdat er geen andere waren, en nadien bij de pleuralistische scouts. Wij vonden de Chiro-jongens jeannetten en de Chiro-meisjes seuten. Wij liepen niet met het symbool van Christus op onze hemdsmouwen en sjorden Christus aan het kruis, terwijl de Chiro Hem er aan nagelden, omdat ze niet konden sjorren.
Bij de katholieke scouts had de pastoor en de onderpastoor al niet veel te zeggen en bij de pleuralistische scouts wisten de meesten niet eens wat een pastoor of een onderpastoor was, of toch... dat ze soms in de krant kwamen, voornamelijk na één of ander kamp, als u begrijpt wat ik bedoel.
Maar ja, de tijden zijn blijkbaar ook bij de Chiro veranderd, samen met het alleszegginsschap van de pastoor en onderpastoors én met de Christelijke waarden, die bij de stichting hoog in het vaandel stonden.
Anders zou het toch onmogelijk zijn dat een Hobookse Chiro-seut zoals Lesley Deckers zich bekeert tot de Islam, zich begint te kleden als de meest fanatieke moslima om uiteindelijk deel te gaan uitmaken van een gangsterbende en een ontsnapping voorbereid van enkele zware jongens in de Brugse gevangenis.
Heeft de Chiro hier gefaald in haar doelstellingen? Of juist niet? Of heeft Lesley Deckers één van de zeven werken van barmhartigheid (De gevangenen bevrijden) wat te letterlijk opgenomen...
In alle gevallen was ze dan beter girl scout geworden. Misschien had ze haar plan dan zo goed voorbereid dat alle gevangenen die moesten ontstappen, konden ontsnappen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten