vrijdag 7 augustus 2009

Omleiding...

Weersvoorspelling voor de kuststreek: 25° met een lichte bries.
Dat belooft om een reportage te maken in Blankenberge (eigenlijk Antwerpen-aan-Zee) en als tussenstop eventjes Zeebrugge aan te doen.

Stipt om tien uur stopt hij met zijn Mercedes voor m'n deur. 't Is altijd leuk om opgehaald te worden met een klassewagen ook al is hij al twintig jaar oud. Het enige wat er aan ontbreekt, is een CD-nummerplaat en twee zwaantjes met loeiende en brullende sirenes, die ons overal voorrang en doorgang verlenen. Maar bij gebrek aan politionele begeleiding zullen we het alleen moeten klaren.

Met de gedachte in het achterhoofd, dat er weinig volk in het midden van de week naar de kust zal rijden, vertrekken we met goed humeur en blijgezind op weg.

Het gaat goed de eerste twee kilometer. Heel goed. Tot we op een bord stoten met omleiding. Ge moet er eens op letten, maar op iedere hoek van een straat in Antwerpen en omliggende randgemeenten, staat er wel zo'n bord. En overal zijn ze wel ergens aan het werken. Maar niets wordt er afgewerkt. Maar 't is verlof, dat kan ook één van de redenen zijn hé?

Geloof het of niet, maar door die befaamde omleiding verspelen we meer dan een uur. En dan zijn we nog altijd niet buiten Antwerpen geraakt. Straf hé? Maar de zon schijnt nog altijd en dat maakt veel goed. Niets zal ons humeur bederven, zeker zo'n stomme omleiding niet. En moesten we in een file geraken, geen nood, hij heeft voor een koelbox gezorgd met genoeg drank om de helft van de Sahara van hun dorst af te helpen.

We roken een sigaretje, de raampjes staan open en een fris windje speelt door onze haren. Door zijn haren in ieder geval, bij mij ligt dat wat moeilijker wegens geen haar.

We zijn op de goeie weg, we geraken er wel, even op de tanden bijten en we zullen Antwerpen achter ons laten. Zeebrugge en Knokke-Heist, here we come! Uit de weg iedereen, we zijn in aantocht. Met koelbox, verkleed in koelboxtoerist of wat er moet voor door gaan. Antwerpen is een mooie stad, om te bezoeken als toerist, niet om er te wonen. Ge geraakt er wel binnen, maar nooit meer buiten. Ik vraag me af hoe een ontsnapte gevangene z'n weg vindt naar de dichtsbijzijnde oprit van de autostrade. Ik denk dat die zich, na een uur rondrijden spontaan terug aanmeldt aan de poort van de gevangenis. Waar ze hem een kaartje meegeven om alsnog een uitweg te vinden in deze doolhof van omleidingen. Maar dit buiten beschouwing gelaten hé?
Eindelijk, 't is gelukt, we zijn op weg naar Zeebrugge via een omweg van pakweg 30 km. 't Was de moeite, 'k heb weer eens een ander stukske Antwerpen leren kennen. 't Valt me op hoe deze stad verandert ...

Verdomd denk ik, waar blijven die zwaantjes, als ge ze nodig hebt, ziet ge ze niet. De radio meldt overal files, maar niet in onze buurt. Een meevaller dus of juist niet? En de vallende sterren vallen ook nog mee. Tien kilometer verder en waar zitten we? Juist, in een file. Komt dat tegen. En we kwamen het tegen. Hij parkeert op het eerste pechstrookje dat hij tegenkomt, we zijn dringend toe aan een litertje gekoelde drank.

Eventjes de benen en bijhorende lijfelijke attributen strekken om nadien met frisse moed de file te lijf te kunnen gaan. Stopt er plotseling, op de parallel lopende baan een zwarte auto. Een dertiger stapt uit en komt naar ons toegelopen. Van nature uit ben ik nogal wantrouwig en zeker als ze in zwarte auto's rijden en dertigers zijn.
“ Kan ik helpen, moet ge water hebben?”vraagt het heerschap.

“ Euh, nee, we moeten geen water hebben...” Hulp overbodig dus. En water hebben we genoeg bij, we kunnen zelfs een handeltje beginnen om de gestrande automobilisten in deze verdomde file te helpen. Ik kijk naar hem en hij weet ook niet wat hij er van moet denken. Een automobilist die zomaar z'n hulp aanbiedt, bestaat dat nog? M'n fantasie begint te werken en op hol te slaan. En die van hem ook. Maken dat we hier weg zijn, misschien is die helpende dertiger wel lid van een internationale bende, die gespecialiseerd zijn in Mercedes-carjacking? Alles wijst er op dat er iets niet pluis is met dat vriendelijk lachend heerschap.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten