woensdag 19 augustus 2009

Gediplomeerde dieven...

Zijn ze daar nu helemaal zot geworden? Daar, dat is bij SABAM. De auteursrechtenvereniging die stilaan meer en meer een geldmachine is. Eerst moesten onthaalouders al extra betalen als ze er eens wat K3, Plop of “Klein klein kleutertje” wilden doorjagen. Nu moeten bedrijven ook al betalen als ze hun werknemers willen plezieren met wat muziek uit de radio.

Wat een zever! Wat een forse portie stiereschijt! Ikzelf, als auteur, betaal al SOFAM en nu wil SABAM nog eens extra geld incasseren op de rug van ondernemers. Een pure schande! Maar niets nieuws onder de zon: ik ken die gasten al een tijdje, ik heb zelf al genoeg georganiseerd om te weten welke hun praktijken soms zijn. En dat ruikt soms naar pure willekeur, à la tête du client. Als ‘t maar oplevert.

En dan weet ik uit goede bron (namelijk bij SABAM aangesloten arrtiesten) dat de uitbetalingen van SABAM verre van de moeite zijn, net als bij de auteurs. Dus? Waar gaan die centen dan eigenlijk naartoe? Wat is de verdeelsleutel? Wordt er wel verdeeld? En waar halen die als VZW de macht om zo maar gelden te eisen en te innen?

Beste Johan Verminnen, jij als gedelegeerd bestuurder van SABAM, doe daar eens iets aan, man. ‘t Begint echt wel de spuigaten uit te lopen, want het geld dat U toekomt wordt verdeeld onder de armen (enfin, de linker- en de rechter arm van de SOFAM-administratie).

Nog een denkoefening… Ik betaal niet aan SABAM voor haar muziek, maar op onze redactie speelt de radio ook, om toch te volgen wat er gebeurt. We zijn een krant met vrijwillige, onbetaalde redacteurs, moeten we dan ook extra betalen? En wat als wij op de redactie zomaar eens wat muziek spelen? Ook bijbetalen? Geld? Dat doet den beer dansen!
De stad ANTWERPEN heeft meer dan 5.000 werknemers. Moet onze Patrick nu betalen voor elke radio die in een dienstawagen staat, voor elk radiootje op een bureel ? Destijds heeft de overheid het kijk- en luistergeld afgeschaft, en nu gaat een bende witte boordengangster, in volle crisis, een alternatief ervoor uitvinden.
En dan zwijgen we nog over de "billijke vergoeding"...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten