vrijdag 28 augustus 2009

Wat verandert er dinsdag?...

Iedere maand veranderd er wel iets in de wetgeving. Ook september brengt enkele veranderingen voor de consument met zich mee en aangezien we gisteren vrij weinig nieuws hadden waarop we commentaren konden schrijven, geven we U vandaag de veranderingen in een notendop: De autokeuringscentra zijn twee avonden per week open, het opknappen van een woning wordt fiscaal opnieuw wat voordeliger en de registratie van een alarmsysteem wordt verplicht. Een overzicht.

Bouwkavels alleen nog voor kopers met band met de streek

In 69 Vlaamse gemeenten en steden mogen nieuwe bouwkavels enkel nog verkocht aan kopers die een nauwe band met de streek hebben. De maatregel uit het nieuwe decreet op het grond- en pandenbeleid, dat op 1 september in werking treedt, moet betaalbaar wonen in eigen streek bevorderen. Het gaat vooral om die plaatsen waar de grondprijzen te duur zijn geworden door de stevige inwijking van buiten de streek.

Fiscaal voordeel voor opknappen woning

Wie een verkrotte woning opknapt, zal verder vanaf 1 september een extra duw in de rug krijgen. Wie zo’n woning koopt om te renoveren, kan een extra fiscaal voordeel krijgen tot 4.500 euro. Familie, vrienden of kennissen die tot 25.000 euro lenen aan wie wil renoveren (tegen een bepaalde rente weliswaar), kunnen voor deze 'mama- en papa-lening' 8 jaar lang een fiscale aftrek krijgen.

Registratie alarmsysteem verplicht

Vanaf 1 september is iedereen die een alarmsysteem tegen inbraak heeft, bij wet verplicht dit te registreren via www.police-on-web.be. Deze maatregel komt er zodat bij echt alarm de politie meer efficiƫnt en doelgericht kan optreden.

Wie aangesloten is bij een alarmcentrale hoeft niets te doen. Alarmcentrales doen deze registratie voor hun klanten. Alle anderen hebben vanaf 1 september 6 maanden de tijd om hun registratie in orde te brengen, dit is tot 1 maart 2010.

Autokeuringscentra twee avonden per week open

Vanaf 1 september wordt de dienstverlening van de autokeuringscentra uitgebreid. Vanaf dan zullen de keuringscentra twee avonden per week open zijn en zal het ook mogelijk worden om via internet een afspraak te maken via de website www.afsprakenautokeuring.be. Daarnaast komt er ook een ombudsman die bevoegd wordt voor de klachten rond de autokeuring en het praktische rijexamen.

Verbod op verkoop van gloeilampen tot 100 watt

Gloeilampen van 100 watt mogen vanaf 1 september niet meer verkocht worden. De Europese Commissie bekrachtigde in maart de gefaseerde uitdoving van de gloeilamp. Op termijn moeten alle gloeilampen in de Europese Unie vervangen worden door spaarlampen. De Commissie gelooft niet dat spaarlampen risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen.

Ouders kunnen meekijken in puntenboekje leerkrachten

Elf scholen van het gemeenschapsonderwijs (GO!) in de Antwerpse Kempen geven de ouders van hun leerlingen vanaf volgend schooljaar de mogelijkheid via het internet mee te kijken in het puntenboekje van de leerkrachten. Het gaat om een proefproject in het secundair onderwijs dat al is uitgetest in het atheneum De Beeltjens in Westerlo, een van de scholen. Het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap wil via het internet ook andere informatie en formulieren naar de ouders van de leerlingen overbrengen.

Secundair-na-secundair en hoger beroepsonderwijs

Opleidingen tussen het secundair en het hoger onderwijs krijgen vanaf 1 september een nieuwe plaats in het onderwijslandschap. De zevende specialisatiejaren van het technisch en kunstonderwijs worden ondergebracht in het 'secundair-na-secundair'. De opleidingen van het hoger onderwijs voor sociale promotie behoren in de toekomst tot het hoger beroepsonderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten