maandag 27 april 2009

Voetbal... een feest!

Twee gekende uitspraken:
- 't Stad is van iedereen.
- Voetbal... een feest!
Ik plaats er hier een "nadenkertje" bij: "Jij kleurt de stad."
Pure propaganda natuurlijk. Onze burgervader is niet voor niets reklamemaker geweest voor hij (officieel) de politiek in stapte, maar, om de propaganda op z'n ware proporties te brengen kunnen we van beide uitspraken, of slogans zelfs, realiteit maken door er enkele woordjes bij te voegen:
- 't Stad zou van iedereen moeten zijn (,want jij kleurt de stad).
- Voetbal zou een feest moeten zijn (,want jij kleurt de stad).
We zitten met enkele gegevens in 't Stad. Vooreerst hebben we twee gekende voetbalclubs met een grote aanhang. Die aanhang bestaat voor het overgrote deel uit "echte" supporters, die weliswaar elkaars bloed en dat van alle andere clubs kunnen drinken, maar... op de eerste plaats echte voetballiefhebbers zijn. Akkoord, het zijn geen lievertjes, maar hun frustraties worden meestal afgereageerd door enkel verbaal geweld en stoere verhalen aan de toog.
Een klein gedeelte van die aanhang zijn echter geen voetbalsupporters. Wat er op het plein gebeurt interresseert hen niet. Ach ja, ze dragen allemaal de clubkleuren en zijn hun club trouw, maar hun enige doel is voetbal misbruiken om keet te schoppen, onschuldigen lastig te vallen, vandalisme te plegen en nog meer van dat fraais. Wie de match uiteindelijk wint of waar hun ploeg staat in de rangschikking, interresseert hen geen reet. Ze willen enkel hun frustraties kwijt.
Een tweede gegeven is een grote gemeenschap migrantenjongeren, die net als de hierboven beschreven hooligans schoolmoe en werkschuw zijn én een "hangcultuur hebben". Ze voelen zich misprezen, hebben lak aan iedere vorm van gezag, zelfs die van hun ouders, en vervelen zich stierlijk.
Laat nu net een groot gedeelte van die bevolkingsgroep op "het Kiel" wonen, net op de plaats waar GBA haar stadion heeft, en de poppen zijn aan het dansen. Beide groepen ontmoeten elkaar, de oerinstincten komen boven en er ontstaat een stammenoorlog.
Laat dan station dan ook nog eens midden in een woongebied liggen en de straat wordt een slagveld. De bloembakken, vensters, auto's, en noem maar op van Jan Modaal moeten er aan geloven.
Daarom, Mijnheer de Burgermeester, sta ik 200% achter Uw beslissing om een voetbalstadion neer te poten op Petrolium-Zuid. Wil één van, of beide stadsclubs daar niet spelen? Geen probleem toch? Dan spelen ze gewoon niet. Toon nu eindelijk eens dat er ballen onder Uw T-shirtje hangen.
Misschien nog een goede raad: Span in een straal van 200 meter rond dat te bouwen stadion een vijf meter hoge afsluiting met prikkeldraad, voorzie onder het stadion cellen voor desnoods 500 man en laat de onruststokers, die de match in de cellen hebben gezeten, onder politiebegeleiding op hun knieen naar het eerste, het beste interimbureau kruipen en verplicht hen zich daar in te schrijven én te gaan werken.
Wedden dat voetbal dan terug een feest en 't Stad terug van iedereen wordt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten