vrijdag 3 april 2009

Antwerpen: Linkse vrucht met rechtse pel...

Hoe denken 17- en 18-jarigen, die in juni voor de eerste keer gaan stemmen, over politiek? Aan wie geven ze straks hun stem? Dat kom je te weten in deze periode van het jaar, wanneer veel scholen ’politieke dagen’ organiseren, met meestal ook een debat met vertegenwoordigers van de grote partijen.
Vorige week was ik aanwezig op zo’n politieke dag van Mater Salvatoris in Kapellen. Ik ontving ook de resultaten van een debat in Pius X op het Kiel. De verschillen tussen beide scholen zouden nauwelijks groter kunnen zijn.
In Kapellen valt vooral op hoe rechts de jeugd uit de groene noordrand blijkbaar georiënteerd is. VB, Open Vld, N-VA en LDD scoren samen liefst 87 procent. Het VB alleen al eist een kwart van het totale aantal stemmen op. Hoe kan dat, vraag ik me dan af.Van een gemeente als Kapellen kan je bezwaarlijk zeggen dat ze kreunt onder de islamisering, hét actuele thema van het VB. Ik kan me zelfs niet herinneren dat ik er de jongste jaren iemand met een donkere huidkleur heb zien rondlopen, afgezien van zonnebankbruin. Wat denken die jongeren dan? Is hun stemgedrag een uiting van antipolitiek?
Nog opmerkelijk in Kapellen: nadat Philippe De Backer, de nationale jongerenvoorzitter van Open Vld, in het debat had geponeerd dat Kapellen erg goed wordt bestuurd door een meerderheid van Open VLD onder auspiciën van Dirk Van Mechelen, steeg zijn partij van 7 procent (voor het debat) naar 41 procent (erna). Blijkbaar had De Backer de leerlingen iets verteld wat nieuw voor hen was. Weten die jongeren dan echt helemaal niets over politiek?
Over naar het Kiel. In Pius X, een school met veel ASO-leerlingen en sterke afdelingen van humane wetenschappen en kunstonderwijs, treffen we een totaal ander politiek landschap aan. Daar scoorden sp.a, Groen! en SLP samen bijna tachtig procent.
Zo beleefde sp.a-voorzitter Caroline Gennez, die zelf deelnam aan het debat, eindelijk nog eens een feestelijke dag. Ook SLP-kopman Geert Lambert zal enthousiast op en neer beginnen te wippen als hij dit leest, want zijn partij oogstte tien procent van de stemmen. Daarmee moet hij zijn kiezersaantal zo ongeveer hebben verdubbeld. Er is nog hoop!
En wat hebben we vandaag nu geleerd? Geen idee, behalve misschien dat er een fundamenteel verschil is tussen de mentaliteit in stad en rand. En dat jongeren een geweldige visvijver vormen voor slimme politici die goed kunnen debatteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten