zaterdag 4 april 2009

Nieuw...

Gisterenavond werd een nieuwe premetropijp ingewandeld. ’Nieuw’ is hier relatief: de koker onder de Turnhoutsebaan is 30 jaar oud, maar werd nooit gebruikt. Vlaams minister voor Mobiliteit Kathleen Van Brempt noemde dat de schande van Antwerpen. Het komt haar toe dat zij op het idee kwam om de tunnel weer in gebruik te nemen. Met dezelfde bevlogenheid pleitte ze voor de nieuwe tramlijnen 5 en 6.

Die twee lijnen zijn intussen uitgegroeid tot een succes, mede door de inbreng van het Sportpaleis. De tweede populairste evenementenhal van Europa leerde zijn klanten het openbaar vervoer te gebruiken. Hij kan niet anders, want in de bouwtoelating voor de kleinere Lotto Arena zat een mobiliteitsplan vervat: aan het eind van het jaar moest 40% van de klanten het openbaar en collectief vervoer gebruiken.

En kijk, dat kan. Natuurlijk paste de timing als een handschoen. Want de tramlijnen 5 en 6 waren pas ingehuldigd. De bezoekers van het Sportpaleis aarzelden niet en sprongen op de nieuwe trams. Evenementenlijn 6 verbindt het Sportpaleis met het Kiel. Lijnen 3 en 5 linken Merksem en Deurne via het Sportpaleis met de Linkeroever.

Is het toeval dat juist de uitbaters van het Sportpaleis aandringen op een snelle verlenging van de bestaande lijnen? In de praktijk betekent dat de verlenging van lijn 5 tot de rotonde van Wommelgem en het Wijnegem Shopping Center.Laat juist die verlenging deel uitmaken van de plannen rond de premetrolijn onder de Turnhoutsebaan. Aangesloten op het bestaande net in Deurne en verlengd tot Wommelgem en Wijnegem biedt de nieuwe lijn een sneltram tot in het hartje van Antwerpen- winkelstad.Gelukkig heeft De Lijn de tunnel dertig jaar lang als een goede huisvader onderhouden. Want daardoor kan hij vrij snel in gebruik worden genomen. Volgens de ene kan dit in twee jaar, de andere zegt vier jaren. Maakt niet uit, als dit project er maar komt.De enige struikelsteen lig bij het OLV-Middelaresziekenhuis in Deurne.

Buurtbewoners kunnen dit weekend plannen inkijken, opmerkingen formuleren en vragen stellen.De minister maakt zich sterk dat met hun bekommernissen rekening zal worden gehouden. Dat is maar goed ook. Maar laat het overleg alsjeblief geen 30 jaar meer duren. Dan kan de schandvlek een paradepaardje worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten