dinsdag 14 april 2009

Beschermde werkplaats en pleintjesvrees...

De stad Antwerpen geeft plaats aan een oneindig aantal mooie, gezellige pleintjes. Soms echte pareltjes in de stad die oh zo verkeerd gebruikt worden. Ik vrees zelfs dat de beleidsmensen, die wij voor zes jaar werk gegeven hebben in de beschermde werkplaats op 't Schoon Verdiep, zelf niet weten over welke pareltjes zij beschikken om hun monopolyspel te spelen. Althans, dat blijkt niet uit hun beleid.
Het toeristisch seizoen is begonnen en dan is er elk weekend wel iets te doen in Antwerpen. Gelukkig maar, want op dat gebied hebben we in Antwerpen weinig redenen om te klagen, alleen... op 't Schoon Verdiep kennen ze maar twee locaties, namelijk de Grote Markt en de Groenplaats. En dan lieg ik, want als een evenement op de Grote Markt of op de Groenplaats een succesformule blijkt te zijn, is er altijd wel één of andere politicus die het in zijn hoofd krijgt om het te verhuizen naar een andere lokatie. Kijk maar naar de mislukte kerstmarkt op het Steenplein, kijk maar naar "Antwerpen Zingt" dat zijn roots kende in café Den Engel, en nu al jaren op het Zuid door gaat. Kijk naar het "Bollekesfeest" en "Antwerpen proeft", dat ook verbannen wordt naar het Zuid, precies of al de "Grote Marktbezoekers" en buitenlandse toeristen nu het centrum links gaan laten liggen om twee kilometer verder een andere lokatie te gaan bezoeken, waar buiten wat (dure horecazaken) geen kl..ten te zien is. Het Schoon Verdiep is nochthans niet bevolkt met hersenloze bekende Vlamingen, maar ik vrees dat er ook weinigen zitten die lid zijn van "Mensa". (Voor de mensen van 't Schoon Verdiep: een vereniging van mensen met een uitzonderlijk hoog IQ.)
Kijk nu gewoon naar de Vrijdagmarkt. Een prachtig pleintje, midden in het stadscentrum, op nog géén twee minuten van de Grote Markt. Wat gebeurt daar? Buiten de vrijdagse markt, die intussen ook al veel van z'n pluimen verloren heeft, niks!
Verhuis gewoon de zondagse rommelmarkt van de Sint-Jansvliet naar de Vrijdagmarkt, want op de Sint-Jansvliet moeten ze tijdig opkrassen omdat ze daar op een basketbalveld staan dat moet bespeeld worden. Op de Vrijdagmarkt zou die rommelmarkt prachtig tot haar recht komen én langer kunnen blijven staan.
Schaf die vijf armzalige parkeerplaatsen op de Vrijdagmarkt af en laat de horecuitbaters het zonnige pleintje gebruiken als terras. Dan wordt gans dat plein één verkeersvrij terras, een unicum in Antwerpen.
Blijkbaar kan dat allemaal wel op het Mechelseplein en op het Theaterplein, maar niet in het hartje oude stad.
Beste mandatarissen, welke belangen spelen daar? Is het simpelweg dommigheid of is het gewoon slechte wil? In dat geval wordt het tijd dat jullie vervangen worden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten