maandag 13 april 2009

Platte paascommercie...

Vandaag nog doorworstelen, en dan zit het paasweekend 2009 er weer op. Want wat betekent dat paasweekend voor de Antwerpenaar eigenlijk? Ik weet wel zeker dat de meerderheid niet wakker ligt van de heropstanding van Christus uit de doden.
Voor de kinderen was het vroeger zich een indigestie vreten in de chocolade eieren. Nu ook nog trouwens, maar dat is de hoofdzaak niet meer. Die chocolade is een noodzakelijke bijkomstigheid geworden, want de commercie heeft het zo ver gekregen dat buiten Sinterklaas nu ook de Paashaas een leverancier van speelgoed geworden is. De eieren worden ook niet meer meegebracht door de klokken die terug komen van Rome, maar door de paashaas. Een stuk commercie waartegen Michelleken Van den Bosch van GAIA zich verzet.
Voor de volwassenen was het vroeger het einde van de "grote kuis" én het aanschaffen van een nieuwe zomergarderobe, want iedereen moest er op zijn "paasbest" uit zien om naar de paasmis te gaan. Die tijd is ook voorbij, want iedereen verwacht geschenken, het huis moet en zal versiert zijn met gele bloemen en een paasboom is zo belangrijk geworden als een kerstboom.
Zelfs de Pauselijke zegen heeft zich aangepast aan de moderne noden én aan de crisis, want, sinds er een duitser aan het bewind van de Kerk staat, kan een bedankje voor "die bloe-oemen uit Netterland" er niet meer af.
Geloof me, als het cafébezoek door de crisis nog zal verminderen, krijgen we één dezer jaren, naar analogie van de kerstbieren, ook een paasbier door onze strot geduwd. Waarschijnlijk een "stout met een rauw ei in" zoals de wielrenners vroeger voor Parijs-Roubaix in hun keelgat goten om "er kloek op te staan".
En als alles gecommercialiseerd wordt, als het Joodse paasfeest samenvalt met het Christelijke én met de verjaardag van Mohamed, wat belet mij dan om op Pasen te vieren dat ik vijf jaar geleden op diezelfde feestdag mijn vrouw leerde kennen. Niets toch? Gewoon elkaar graag zien. Als dat niet de echte betekenis van de verrijzenis is... zonder geschenken, zonder platte commercie, dan weet ik het niet meer...

2 opmerkingen:

  1. En wat belet mij om te bevestigen dat ik vijf jaar geleden men mooiste Paascadeau ooit heb gekregen, geen chocolade eieren maar een lieve respectvolle echtgenoot genaamd Rudy, mijn paashaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat zou mij daarbij beletten jullie allebei van harte te feliciteren met jullie lustrum?

    BeantwoordenVerwijderen