zondag 5 april 2009

Daar is de lente, daar is de zon...

Het eerste paasvakantieweekend zit er bijna op. Het weer is nog niet geweest wat ze beloofd hebben, maar toch... in de zon en uit de wind is het al heerlijk vertoeven.
En Antwerpen? Antwerpen lijkt langzaam uit een (te) lange winterslaap te ontwaken, en dat merk je van het moment dat je één voet buiten huis zet.
Normaal begin ik rond 23.00 uur de krant klaar te maken voor 's anderendaags, maar vrijdagavond had ik daar absoluut geen zin in, zodat het uitgestelde werk gisterenochtend diende te gebeuren. Laat er nu toevallig ook veel nieuws en werk geweest zijn, zodat ik pas kort na de middag, samen met ons Rita (de programmadirecteur) de klus geklaard had en wij samen de behoefte hadden een voet buiten de deur te zetten en de lente én het ontwaken van Antwerpen te proeven.
En inderdaad, Antwerpen is wakker! Het toeristische seizoen is begonnen. Ik was de buitendeur pas uit toen ik warempel twee politiemensen zag. Geen inspecteurs, welsiswaar, maar toch... twee smurfen te voet. Nu wist ik het zeker. Ook in de politietoren weten ze dat het toeristisch seizoen geopend is.
Gauw de straat overgestoken en op de Vrijdagmarkt hoorde ik een vrouw tegen haar gezellin zeggen dat het allemaal "hartstikke leuk" was. Warempel, ook de eerste Nederlanders zijn al op Antwerpen los gelaten.
Verder gewandeld dan maar naar de Carrrefour op de Groenplaats, want er moeten boodschappen gedaan worden. De muizen liggen dood in de frigo. Beneden aan de roltrap het derde lenteteken. Een hoop daklozen op hun gat, en... allemaal met een nieuwe hond, kwestie van wat meer inkomsten te halen. Zelfs die mensen hebben blijkbaar geïnvesteerd in de lente.
Even doorwandelen om een winkelkarretje te bemachtigen, maar... dan moet men uiteraard de toiletten passeren. En ja hoor, ook daar kondigt het nieuwe seizoen zich aan. Een wegversperring door een dertigtal Japanners, gewapend met fototoestel en rare bewegingen makend omdat er nu eenmaal geen dertig toiletten zijn en het water blijkbaar bij de ene al wat hoger stond dan bij de andere.
Vlug boodschappen doen en dan proberen, voor het afkoelt, om vlug nog een terrasje mee te pikken. Een onbegonnen zaak, zowel op de Groenplaats als op de Grote Markt, want... inderdaad, de toeristen zijn er weer.
Dan maar naar de Vrijdagmarkt, waar misschien wel een terrastafeltje vrij is, en ja hoor: plaats genoeg, geen toeristen en op de bezette terrastafels enkel echte, audentieke Antwerpenaars, die enkel het enige, echte, plat Antwerps beheersen, maar zich bij dit weer nog kleden alsof we in de ijstijd zitten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten