vrijdag 19 maart 2010

Werken tot je doodvalt...


Daar waar men vroeger werkte tot de leeftijd van 65 jaar en daarna van een welverrdiende rust kon genieten is gedaan.

Er zijn geen zekerheden meer in het leven. CD&V wil de pensioenleeftijd afschaffen. Dat hebben voorzitster Marianne Thyssen en Sonja Beck woensdag gezegd. De christendemocraten willen het principe van de pensioenloopbaan introduceren, waarbij alle personen die in totaal 45 jaar gewerkt hebben, recht hebben op een volledig pensioen.

Wie werkt er tegenwoordig nog 45 jaar aan één stuk? De meeste mensen hoppen van job naar job. Soms verplicht door faillissementen of reorganisaties met een korte of lange tijd van werkloosheid.

Nergens spreken de dames over mensen die zwaar werk doen. Zie je die al 45 jaar werken?

Ook is er nergens sprake in hun voorstel van bedrijven te verplichten om maatregelen te nemen om aangepast werk te bieden voor oudere werknemers. Hoe langer men werkt, hoe meer verlof men jaarlijks krijgt zonder te raken aan de pensioenrechten, lijkt me een goede maatregel.

Waarom eisen ze niet van de bedrijven dat ze moeten stoppen met oudere werknemers als eerste te ontslaan bij reorganisaties wegens te duur?

Waarom zegt men niet dat bedrijven die brugpensioen aanbieden aan oudere werknemers bij faillissementen, volledig zelf moeten betalen in plaats van dat de overheid daar mee voor opdraait?

Zeker als ze mensen ontslaan terwijl ze nog winst maken. Ook het misbruik van de C4 om economische reden moet eens worden aangepakt.

In plaats van oudere werknemers, soms tegen hun zin, langer te laten werken zou de regering beter werk maken om jongeren en allochtonen aan een baan te helpen.

Als CD&V denkt dat ik tot mijn tachtigste zal werken dan hebben ze het verkeerd voor.

En wat was Leterme toch lief toen hij onlangs zei dat men na zijn pensioen onbeperkt zou mogen bijverdienen als het van hem afhangt. Maar zal u nog wel kunnen bijverdienen als u na een 45 jaar lange carrière op uw zeventigste of tachtigste bent uitgeblust?

Neen beste lezer, bij de CD&V moet u niet zijn als u eraan denkt om na een lange carrière, te gaan genieten van een rustige oude dag. Hopelijk is het volgend ideetje van CD&V over pensioenen niet: "iedereen die op pensioen gaat meteen euthanaseren".

Klinkt misschien grof, maar reken zelf eens uit hoeveel de regering hiermee kan uitparen. Geen pensioenen meer betalen, geen ziektekosten meer voor ouderdomskwaaltjes, geen bejaardentehuizen meer en ga zo maar door.

CD&V is dus de partij voor de tot aan zijn dood hardwerkende Vlaming. Laat dat duidelijk zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten