maandag 8 maart 2010

Katholiek fundamentalisme


Het ter communie gaan in de katholieke kerk was lang overgelaten aan de gelovige zelf. Wie meende dat hij een nog niet opgebiechte en vergeven doodzonde op zijn kerfstok had, werd geacht niet ‘aan tafel’ te gaan. De katholieke kerk heeft het beroep op het individueel geweten verlaten en identificeert overeenkomstig de Vaticaanse richtlijnen weer mensen die niet in staat van genade leven. Ze weigert de communie aan praktizerende homo’s, opnieuw getrouwden en provocateurs.

‘Ik moet dat van mijn geloof’, zeggen achtereenvolgens de pastoor en zijn bisschop. Ze zijn er zich kennelijk niet van bewust dat het een vorm van totalitair denken is die eenzijdig mensen verdeelt tussen goed en fout, tussen volgzaam en zelfdenkend en tussen gehoorzaam en eigenwijs. De Vaticaanse richtlijn sorteert mensen voor op toegang tussen de hel en de hemel en dat uit naam van god die de wereld geschapen zou hebben, dus ook homo’s en provocateurs geschapen heeft.

Omdat het een religie betreft ontstaat er de merkwaardige situatie dat in dit geval discriminatie wettelijk is toegestaan en maatschappelijk wordt afgewezen. Een club mag in Nederland zijn eigen grenzen bepalen en vaststellen wie er wel of niet bij de club hoort. Wie het marxisme fanatiek uitdraagt in een liberale partij die het kapitalisme omarmt, kan waarschijnlijk ook rekenen op ex-communicatie. De ‘zuiverheid op de graat’ bepaalt of je ergens bij hoort of niet.

Er is echter een verschil tussen de ballotage in een politieke partij en een religie. De laatste beroept zich op haar waarneming van de wensen van een god en geeft zich over aan het soort absolutisme waar sommige politieke stromingen met een gebrek aan zelfrelativering in het verleden ook knap last van hadden.

Er kan geen twijfel bestaan over de vraag hoe het optreden van de Katholieke kerk moet worden beoordeeld. Volstrekt fout! Het primaat dient te liggen bij het individueel geweten en dat dient in alle gevallen te worden gerespecteerd. Iedere vorm van gecanoniseerd moeten, dient te worden afgewezen als een vorm van gewetensslavernij die geen recht doet aan het recht op de vrijheid van geweten. Het doet ook geen recht aan het verstand. De recent overleden Edaward Schillebeeckx liet optekenen dat zelfs alle religies samen nog maar een beetje van god begrijpen. Een verstandige uitspraak die voor religies tot bescheidenheid zou moeten leiden en hen zo buiten de gevarenzone van het absolutisme kunnen houden. Er zijn geen absolute waarheden. Er zijn alleen opvattingen die absoluut kunnen worden gemaakt.

Mevrouw Ploumen, de voorzitster van een grote linkse nederlandse partij, heeft aangekondigd zondag samen met de homo’s in den Bosch ter kerke te willen gaan om uiting te geven aan haar afschuw over dit soort vormen van uitsluiting en absolutisme. Een prijzenswaardige geste, zelfs in verkiezingstijd.

Er zit echter een valse toon in haar oordeel die er niet geweest zou zijn als ze om dezelfde redenen de afgelopen zesenvijftig vrijdagen zich om dezelfde redenen tijdens de gebedsuren in moskeeën had vertoond. Provocerend als vrouw tussen de mannen en in solidariteit getooid met een roze driehoekje. Dat we languit over het katholieke fundamentalisme vallen is een goede en terechte zaak. Dat er tegelijkertijd heel wat omzichtiger wordt omgesprongen met de islam is echter onvergeeflijk. Het is een verborgen vorm van ‘wij-zij denken’. De katholieke kerk hoort bij ons, daar mogen we dus wat over zeggen. De islam is echter van ‘hun’ en dan beginnen we ineens zachtjes te praten en vermijden we harde woorden of provocerende acties.

De islam en de moslims horen echter net zo bij ons als de katholieke kerk en haar gelovigen. Het maken van enig onderscheid is volkomen onjuist. Ook moslims dienen te worden beschermd tegen absolutistische denkbeelden binnen hun religie die afbreuk doen aan het menszijn en die in feite gebaseerd zijn op een onverzoenlijkheid met aspecten van de menselijke natuur waar een redelijk denkend mens geen enkel probleem mee kan hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten