donderdag 11 maart 2010

Help, waar moet mijn kind naar school...

In een ver verleden heb ik ooit, aan de VUB, een drie jaar durende lessenreeks gevolgd voor "Beheerder voor een rust- en verzorgingstehuis". Het was ergens eind de jaren tachtig én het was de eerste maal in België dat in die richting onderwijs werd gegeven.
Aan de hand van de bevolkingspyramide leerden we daar berekenen of er tien of twintig jaar later meer of minder nood zou zijn aan opvang van bejaarden. Zo kon men in feite berekenen of men risicoloos kon investeren in voorzieningen voor ouderlingen.
De theorie die ik hier verkondig werd dan ook toegepast en zo komt het dat er, ondanks de vergrijzing geen tekort is aan opvang voor bejaarden, dat bepaalde bejaardentehuizen omgebouwd zijn tot woon- en zorgcentra en dat de mensen, dankzij de invoering van de "serviceflats" langer semi-zelfstandig kunnen blijven wonen.

Hadden de schriftgeleerden in Antwerpen van diezelfde bevolkingspyramide gebruik gemaakt, rekening houdende met de immigratie- en reguralisatiegolf én met de familiehereniging van immigranten, dan waren er nu in Antwerpen voldoende scholen geweest.
Ze hebben dat niet gedaan, met als gevolg dat 2500 Antwerpse kinderen geen plaats vinden in het basisonderwijs van hun eigen stad. Met welgemeente felicitaties aan de opeenvolgende schepenen van onderwijs van de laatste dertig jaar, die hiermee bewezen hebben dat ze onbekwaam waren en zijn.
Maar ja, het is niet omdat je een ezel een toga aantrekt dat die ezel dan ook onmiddellijk een advocaat is.

Kijk, voor zover ik weet, doet men in België normaal 6 jaar over het basisonderwijs, waarna men overstapt naar het secundair onderwijs. Dat betekent dat het huidig tekort aan plaatsen in het basisonderwijs zich binnen zes jaar doortrekt naar het secundair onderwijs en er daar dan ook plaatsen tekort zullen zijn.

Ik hoop dat de Antwerpse Schriftgeleerde van Onderwijs nu eindelijk beseft dat het Kabinet van Onderwijs meer inhoudt dan extra lessen Nederlands voor anderstaligen, en dat skiklassen voor kansarmen minder belangrijk zijn dan een aangepaste plek om onderricht te volgen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten