donderdag 4 maart 2010

Hebben wij belerende lullen nodig...

Alle verslavende stoffen in sigaretten, zoals nicotine, moeten worden verboden. Dat zegt professor Roger Blanpain in een reactie op een enquête waaruit blijkt dat het aantal rokers in België vorig jaar weer gestegen is. Blanpain dringt ook aan op een algemeen rookverbod in de horeca

Eén op de drie Belgen zegt dagelijks een sigaret op te steken, 2 procent meer dan in 2008.

Een algemene belastingverhoging op sigaretten is volgens hem niet zo’n goed idee omdat die ertoe kan leiden dat rokers goedkopere sigaretten kopen. Net de toevloed van goedkope sigaretten is een van de redenen waarom het aantal rokers weer stijgt.

Wat een hypocriete houding van een professor arbeidsrecht. Hoeveel mensen verliezen er hun werk door de sluiting van tabaksfabrieken als men sigaretten zou verbieden? Hoeveel cafés zullen er sluiten omdat hun rokende klanten wegblijven? Hoeveel werklozen levert dit op? Sinds wanneer zit mijnheer Blanpain niet meer in met het recht op arbeid?

En waarom hoor ik nooit iemand vragen om alcohol te verbieden. Ik heb nog nooit iemand gekend die zijn vrouw in elkaar timmert omdat hij te veel gerookt heeft...met alcohol daarentegen!

Heel deze heksenjacht op rokers is één grote hypocriete boel. Mensen kunnen voor zichzelf wel kiezen of ze al of niet roken. En ik denk dat rokers al genoeg bewezen hebben dat ze hoffelijk zijn. Ze roken niet op de werkvloer, in openbare gebouwen, in restaurants, op de trein, op de bus en waar er dan ook niet mag gerookt worden.

Maar nicotine verbieden wil zeggen dat je het roken overal wil verbieden. Wat mogen we nog wel roken? Chocolade sigaretten?

En weet je wat nog het hypocrietst is? Dat de Staat, dus ook de niet rokers, miljoenen euro's opstrijkt dankzij de accijnzen die men op sigaretten heft. Men zou de rokers godverdomme dankbaar moeten zijn!

Dat men mensen die willen stoppen met roken helpt, daar heb ik niets op tegen. Maar dingen verbieden, daar blijf ik tegen.

Trouwens, iets verbieden heeft nog nooit geholpen. Zeker niet in het land waar dingen doen die verboden zijn pas als leuk wordt bevonden. Het is trouwens des mensen om iets spannends te vinden wat niet mag.

Maar dat kan een professor arbeidsrecht niet weten, daarvoor moet je psychologie hebben gestudeerd of tussen de mensen staan. En dan blaas ik nu de rook van mijn sigaret uit in dat zure gezicht van dat belerend professorke uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten