woensdag 17 maart 2010

Le Roi qui rit...


Je zou voor minder lachen wanneer je persoonlijk bezit maar liefst 80 maal groter is dan wat je je eigen fiscus altijd hebt wijsgemaakt.
De koninklijke familie ontkent dat het vermogen van koning Albert II groter is dan tot nu toe werd aangenomen. In een persbericht wordt 1 miljard euro een "totaal uit de lucht gegrepen bedrag" genoemd.

Dat Albert II zoveel zou bezitten, werd beweerd in het boek 'Het verloren geld van de Coburgs' van financieel specialist Thierry Debels. Het Paleis houdt het officieel al een hele tijd bij 12,4 miljoen euro. 1 miljard is 80 keer zoveel.

Thierry Debels baseert zich op de historische aandelen van het koningshuis bij de vroegere Generale Maatschappij, het huidige Suez: "Het koningshuis bezat 4 tot 6 procent van de aandelen." Omgerekend komt dat volgens de auteur neer op ongeveer 1 miljard euro.

Zijn schatting van 1 miljard is volgens hem nog "een onderschatting". Want het fortuin uit Congo en de erfenis van koning Boudewijn - 12 miljard Belgische frank, waarvan koning Albert een van de belangrijkste erfgenamen was - zijn volgens Debels niet eens meegerekend.

Hoe komt het toch dat ons koningshuis zo angstvallig de lippen op elkaar houdt als men hen vragen over hun bezit stelt. Trouwens als dit klopt, hoeveel belastingen heeft onze koning dan al ontdoken?

En dan maar kerst of andere toespraken houden over de crisis en dat iedereen zijn steentje moet bijdragen. Wij kunnen ons steentje bijdragen terwijl mijnheer de koning thuis een baksteenfabriek heeft.

Het is de hoogste tijd dat men de koninklijke familie verplicht al hun bezittingen en verdiensten bekend te maken.

De koning heeft dus een pak aandelen bij Suez. Moest daarom Electrabel aan Suez verkocht worden? We mogen de koning dus bedanken voor de hoge energieprijzen die wij daardoor nu betalen.

Nu is het ook duidelijk waarom de koning zo graag naar Congo wil. Hij heeft er nog een paar zaakjes te regelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten