vrijdag 12 maart 2010

Trek het Behang niet te snel van de muur...

Het weekblad Knack vraagt zich vandaag af of het einde van het Vlaams Behang nabij is. Intern gerommel, een klacht wegens racisme bij de Raad van State die de partij veel geld kan kosten, verloren verkiezingen... Volgens Eric Defoort, ex-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), is het VB politiek niet meer relevant, want zijn thema’s worden overgenomen door andere partijen en de boegbeelden van de partij zijn allang verbrand.

Knack heeft zelfs aan het bureau TNS Dimarso gevraagd om te analyseren waar de VB-kiezers met hun stem naartoe zullen trekken, als de partij er niet meer zal zijn. Dimarso ziet de Vlaams-nationalisten vooral verhuizen naar N-VA en de foert-stemmers naar LDD. De groep van vooral racistisch getinte VB-kiezers wordt politiek dakloos.

Ik vind het nogal kort door de bocht om nu al de erfenis te verdelen van een partij die bij de jongste Vlaamse verkiezingen nog 628.564 stemmen oogstte. Bij de lokale verkiezingen van 2006 in Antwerpen werd Filip Dewinter weliswaar overvleugeld door Patrick Janssens, maar zelf ging hij met ruim 33 procent niet achteruit. Kortom, het VB is nog steeds de tweede partij van Vlaanderen.

Het succes van Geert Wilders in de recente lokale verkiezingen in Nederland heeft voor de zoveelste keer bewezen wat overal in Europa blijkt: er is heel wat potentie voor politieke partijen die zich afzetten tegen de bestaande orde, want veel Europeanen hebben het bijzonder moeilijk met de snelle veranderingen als gevolg van de globalisering, de migratie en het vervagen van de oude breuklijnen in de samenleving.

Dat bij ons andere partijen in de loop der jaren stukken uit het VB-discours hebben overgenomen, is juist. Anno 2010 protesteren zelfs sp.a’ers tegen de massale immigratie. En het Vlaams-nationalisme was in 2007 een speerpunt in de campagne van CD&V, al is dat niet echt goed afgelopen. Ook N-VA won er vorig jaar de verkiezingen mee en deelt nu op Vlaams niveau in de macht. Maar het is de vraag wat dat allemaal zal opleveren.

Nee, het VB mag niet te snel worden afgeschreven. Zolang de grote problemen van dit land - migratie en integratie, veiligheid en justitie, onderwijs, sociale zekerheid, financiƫn, economie, mobiliteit... - niet op een adequate en voor de kiezer overtuigende manier worden aangepakt, blijft de voedingsbodem vruchtbaar voor een partij die het altijd beter weet, maar zijn gelijk nooit mag en moet bewijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten