dinsdag 30 maart 2010

Lange Wapper of niet.... nog twee keer slapen

Kris Peeters heeft de Antwerpse politici en journalisten het hele weekend in spanning gehouden. De lange onderhandelingen over de Antwerpse mobiliteit werden alleen onderbroken voor korte interviews in De zevende dag en Wakker op zondag op ATV. De ministerpresident verscheen daar in een rolstoel, als gevolg van zijn heupoperatie na de val van een paard. Hij deed me zo een beetje denken aan de legendarische Amerikaanse oorlogspresident Franklin D. Roosevelt, die polio had en de natie ook bestuurde op wielen.

Veel hard nieuws had Peeters zondag nog niet. Maar voor de insiders viel er tussen de regels toch heel wat op te rapen. Zo zei hij dat de oplossing voor de verkeersproblemen ook buiten Antwerpen moet worden gezocht en liet hij merken dat de twee bretellen uit het plan van Forum 2020 wel degelijk in een of andere vorm op de onderhandelingstafel liggen. Dat is goed nieuws voor de stad Antwerpen en ook voor haar rand.

Peeters liet verder weten dat hij de oplossingen voor de problemen wil spreiden in de tijd. Hij lanceerde daarbij de nieuwe term ’Masterplan 2020’. Een mooi huwelijk tussen het Masterplan van BAM en de plannen van Forum 2020 (alias de Groep van Tien).

Peeters had het ook nog over de “asfaltwoestijn” bij het Sportpaleis en het Lobroekdok en zei: “Dat kan zo niet langer.” Over de Lange Wapper hoorden we hem voor het eerst zeggen: “Ik ben niet getrouwd met die brug.” Hij verklaarde dat een vierde Scheldekruising nodig blijft, maar wilde niet ingaan op de vragen waar en hoe.

Hoewel de hamvraag - Lange Wapper light of niet? - daarmee nog steeds niet officieel is beantwoord, was Peeters er zondagmiddag vrij gerust in dat hij zijn deadline van 31 maart kan halen. Aangezien we weten dat de Lange Wapper (light) voor sp.a sowieso niet bespreekbaar is, menen we te kunnen concluderen dat de actiegroepen de champagneflessen koud mogen zetten. CD&V en sp.a staan blijkbaar dicht bij een akkoord.

En hoe zit het met de N-VA? Voorzitter Bart De Wever bleef gisteren onbereikbaar, met het argument via sms dat hij op de terugweg was uit Italiƫ. Ook de medewerkers van minister Philippe Muyters deden alsof ze van niets wisten. Het is duidelijk: de regie van dit spektakel is in handen van Kris Peeters. Als de regeringspartijen deze lastige knoop ontwarren, dan krijgt de kapitein van het schip de eer om na de veilige aankomst in de haven de bloemen in ontvangst te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten