zaterdag 20 maart 2010

Duidelijkheid...


Duidelijkheid, daar gaan we het vandaag eens over hebben. Over een ja die een ja is en blijft en een nee die niet misschien betekend maar volmondig nee! Aanzet van dit artikel is Muhammad Tahir-ul-Qadri, de islamgeleerde die een fatwa heeft geschreven waarin hij elke vorm van terrorisme veroordeelt. Hij is heel duidelijk in zijn uitspraak: terroristen gaan naar de hel!

Laat dit dus voor alle islamgekken gekken een boodschap zijn: er wachten u geen maagden in de zevende of de achtste hemel, u gat zal verbranden in de hel. Het is in feite logisch, want als je geschriften erop naleest weet je dat je lichaam een tempel is die je in de beste conditie moet houden, de Koran schrijft nergens dat je een held of een halve of hele heilige bent als je met springstof omgord jezelf en je omstaanders berooft van het leven. Ook de bijbel doet dit niet, net zoals er nergens staat dat je gewapenderhand kruistochten moet ondernemen en bloed mag laten vloeien uit naam van “god”.

Duidelijk zou ook moeten zijn dat alle mensen gelijk zijn, ongeacht kleur en afkomst. Ongeacht geloofsovertuiging of het ontbreken ervan. Niet spreken van honden als het over katholieken gaat, niet over mestkevers kibbelen als je het hebt over de kiezers van een welbepaalde partij maar over medemens. Het is een beleefdheidsregel als het ware. Zo zijn er geen minderwaardige mensen, wel mensen die minder geluk hebben en in een welbepaalde sociale klasse blijven hangen. En het is onze plicht om ze daaruit te halen, om ze iets gelijker te maken als het ware. Het is onze verdomde plicht om mensen uit de kelders van de gelijkheid te sleuren en ze zicht te geven op zon in hun leven.

Duidelijk zou ook moeten zijn dat extremen geen opbouwende impulsen geven aan een maatschappij die streeft naar menselijke waarden. Opbouwen wil zeggen: deelnemen aan maatschappelijke discussies zonder vooroordelen, zonder te verworden in slijksmijterij en dromen van vroegere tijden. Tijden waarin door bepaalde mensen en hun waarden als oorzaak aan te wijzen de macht voor het grijpen lag en waar door de democratie zelve de menselijkheid verdween. Praten over mensen doe je op een beschaafde manier. En discussies worden afgehandeld zonder dat er een wapen of bedreiging aan te pas komt. Geen kernkop lost op wat een beetje gezond verstand wel kan, geen bommengordel doet een regering besluiten om toch maar soldaten terug te trekken. Praten helpt.

Zo ook in onze eigen omgeving. Er zijn VB mandatarissen die in hun eigen stijl deelnemen aan de maatschappelijke gesprekken met als doel een oplossing te vinden. Anderen vinden het dan weer heel ok om het conflictmodel van Dewinter te handhaven. Al wat niet volmondig ja knikt is tegen hun, en is bijgevolg verblind door de socialisten. In Hoboken hebben we ook zo’n sujet rondlopen, een man waar ik wegens zijn leeftijd het nodige respect zou voor moeten opbrengen maar die door zijn eigenzinnige manier van doen zo extremistisch is geworden dat ik denk dat hij als eerst een wapen zou grijpen om de vreemden te verjagen uit ons land. Ik noem geen naam maar geef hem er wel ene: fascist! Kijk en nu ben ik duidelijk door mezelf te verlagen tot schelden.

En ook bij de andere partijen mogen ze duidelijker worden. Bij de CD&V hebben ze een probleem met de Crem. Pieter kan zich echter niet achter een faƧade verstoppen ook al is hij op intelligent gebied de laatste van de klas. Wat hij als minister al heeft uitgespookt doet ons verlangend terugblikken op de fratsen van de heer Flahaut. Men moet ook tegen Crembo duidelijk zijn en zeggen dat bepaalde dingen niet kunnen. Ook ministers mogen/moeten tussen de lijnen lopen. Waar zijn de criticasters van de levende alcoholreclame uit WalloniĆ« als De Crem domme dingen zegt en doet. Of is Michel uit “de walen” een leuk afleidingsmanoeuvre om de problemen in eigen rang te verdoezelen?

In de hoop dat dit artikel ook duidelijk is ga ik nu even wat genieten van het weer, beetje zon, een muziekje…

Tot ik opgeschrikt mijn oren spits en hoor dat de raad van state het hoofddoekenverbod in scholen schorst. Nu was het eens duidelijk voor iedereen en dan komen zo een stelletje opperrechters vertellen dat alles mag overgedaan worden. Niet alleen het verbod op hoofddoeken, ook het verbod op het dragen van uiterlijke levensbeschouwelijke kentekens in het gemeenschapsonderwijs wordt geschorst. Vermits ik mijn twee jongste zonen bewust niet heb laten dopen of besnijden zie ik mij dus genoodzaakt om T-shirts te laten drukken met als opschrift: ik geloof niet en u? Kwestie van een tegengewicht te vormen voor de islamieten, de katholieken, de joden en de boeddhisten en dan zwijgen we nog van de jehova’s en de scientology… Duidelijkheid lijkt in dit kleine land echt een probleem te zijn.


Luc Jacqumain, hoofdredacteur van www.volksgazet.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten