maandag 25 januari 2010

Een paar laadjes hoger...

Ik ben iemand die, zoals ze zeggen, het hart op de tong heeft. Trouwe lezers van dit "Woord van de Redactie" zullen dit intussen weten. Toen onze gouverneur Cathy Beckx, kort na haar benoeming, de pers haalde in verband met een eigen parkeerplaats voor de deur van haar privéwoning, en zichzelf zo boven de modale Antwerpenaar trachtte te plaatsen, lag ze bij mij dan ook onmiddellijk in de onderste schuif. Ik was, ben en zal altijd tegen "gefoefel" zijn. De eerste artikels van de grondwet zijn namelijk "De wet geldt voor iedere Belg" en "Iedere Belg is gelijk voor de wet", ongeacht of je nu gouverneur, burgemeester of werkloze bent.
Ik heb vandaag Cathy Berckx terug uit de onderste schuif gehaald en heb haar meerdere laden hoger geklasseerd, want als het goed is mag het ook gezegd worden. Nog een paar dergelijke interventies en het zal nog een "goeie" worden.
Waarover gaat het? Wel, het gaat over Groen!, over Fatima Bali, over haar partijvoorzitter Van Besien en over de districtsraad van Borgerhout. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen werd Fatima Bali districtsschepen Borgerhout. Toen zou de afspraak gemaakt zijn dat Fatima Bali de helft van de legislatuur zou uitzitten en nadien zou vervangen worden. Volgens Groen! tekende Fatima Bali kort na de gemeenteraadsverkiezingen reeds haar ontslag, dat zou doorgaan op 1 januari 2010. Fatima ontkent dit, maar... indien ze dat ontslag zou getekend hebben is het in ieder geval onwettig omdat het "gepredateerd" is, iets wat wettelijk verboden is.
Intussen waren het ook federale verkiezingen en bij deze verkiezingen bleek Fatima een echt stemmenkanon te zijn en haalde ze de op één na beste plaats bij Groen!, maar... kreeg geen federaal zitje (nietwaar, mijnheer Van Besien?).
Intussen zegt Fatima dat haar handtekening op de bewuste ontslagbrief vervalst is, heeft ze klacht neergelegd tegen Groen! voor schriftvervalsing en heeft Groen! haar uit de partij gezet (goed bezig, mijnheer Van Besien!).
Omdat ik hier absoluut geen namen wil noemen heeft een "groene rat" de schepenwissel op de agenda van de districtsraad van vandaag laten plaatsen, kwestie van zo vlug mogelijk van Fatima Bali van af te zijn. Waar die "groene rat" echter geen rekening mee gehouden heeft is dat de bevolking van Borgerhout uit méér van 40% allochtonen bestaat en dat door het verdwijnen van Fatima Bali de enige allochtone schepen van Borgerhout zou verdwijnen. Deontologisch en politiek zit dit dus compleet fout omdat het schepencollege in geen geval dan nog een afspiegeling van de bevolking zou zijn.
Ook van openbare orde heeft de "groene rat" blijkbaar geen kaas gegeten, wat zijn politieke bekwaamheid bewijst, want mocht Fatima vandaag afgezet worden als schepen, dan is Borgerhout te klein. Dan komt de ganse allochtone bevolking op straat en zijn de gevolgen niet te overzien.
Maar dan komt de interventie van Cathy Berckx, die de districtsraad de vriendelijke, doch dringende raad gegeven heeft de schepenwissel uit te stellen en het onderzoek, naar aanleiding van de klacht door Fatima, af te wachten.
Ik ben er bijna zeker van dat ze door deze interventie een ramp in Borgerhout vermeden heeft...

6 opmerkingen:

  1. Wat een blamage voor die voorzitter van Groen!, Van Bessien..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het viel mij op toen het huidige schepen college van de stad Antwepen aantrede, dat Groen! als een duivel in een wijwatervat vloekte en spartelde omdat er bij de SP-a geen enekel allochtoon als schepenen mocht gaan zetelen. Nu smijten de groene(rooie) hun enige schepenen van allochtone komaf buiten.?
    Volgen wie volgen kan..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zou die pipo Van Besien een soortement mol zijn om dat op apegapen liggend partijke helemaal af te maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een hoop zever in pakskes. Fatima wil gewoon haar job houden, dat is toch geen geheim? In crisistijden moeten we daar begrip voor hebben, maar iemand een idee wat ze daar jaren gedaan heeft? Niet veel meer dan aanwezigheidspolitiek tot de volgende verkiezingen.
    Maar dat is allemaal niet belangrijk, net zo min als liegen en en woordbreuk. Drek gooien, meer moet dat niet zijn voor de nuttige idioten van dienst.
    O ja, met allochtonen heeft dit niets te maken, telkens wanneer Fatima dreigde naast de vetpot te vallen was het bij Agalev (en nu dus Groen) rel. Vraag maar aan "klootzak" Jos Geysels.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Principieel ben ik al tegen "anoniem" posten op dit "Woord van de redactie" omdat, en dat stel ik hierboven vast, dat dilwijls de aanleiding is tot een ongebreideld woordgebruik (en dan druk ik het zacht uit).
    Vanaf nu zal er dan ook géén enkele anonieme reactie meer aanvaard worden. Trouwens woorden als "klootzak" horen in deze krant niet thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Rudy, dat woord werd in prime-time uitgezonden door de VRT en kwam uit de mond van Fatima Bali ter attentie van Jos Geysels. De aanhalingstekens maken duidelijk dat het een citaat is. Waarom ze het zei? Omdat ze toen - in 2000 - geen Antwerps Schepen mocht worden. l'Histoire se répète. Als er al een constante is in de carrière van Fatima Bali is het toch wel dat ze de partij beschouwd als een vehikel om aan een makkelijke job te komen. Enige zelfkennis omtrent haar relatieve capaciteiten zijn haar volkomen vreemd.

    Met excuses omdat ik het ons-kent-ons sfeertje kom verpesten, maar jullie perceptie op de gang van zaken wijkt toch een beetje af van mijn point of view.
    Fatima ontkent niet dat ze akkoord ging met de Schepenwissel na 3 jaar. Het minste wat je daarvan kan zeggen is dat ze woordbreuk pleegt. De wijze waarop konden ze in "Thuis" nooit verzonnen hebben. Je moet al over een superieure vorm van naieviteit beschikken om hierin mee te gaan.
    Misschien het meest trieste aan heel dit verhaal is dat ze in Borgerhout tot voor kort in de partij goed scheen te liggen. Dat is wel ooit anders geweest.
    Maar anderzijds : dat Bali ooit met slaande deuren bij de groenen zou vertrekken kon een klein kind voorspellen. En ook : als ze bij een andere partij welkom was, hadden we dat nu al geweten.

    BeantwoordenVerwijderen