zondag 10 januari 2010

Antwerpen een wereldstad?...

Omdat onze plaatselijke politici, al is het enkel in woorden, overenthousiast durven zijn, noemen ze in hun speeches Antwerpen steevast een "wereldstad". Sommigen durven Antwerpen zelfs vergelijken met Londen, Parijs, Milaan en Barcelona. Ook "bruisende stad" durft men al eens te gebruiken als het over Antwerpen gaat.
Enfin, als de mensen dat allemaal willen geloven, maar... je moet eens op een willekeurige avond in het jaar, s' avond om pakweg 23.00 uur, in je bloot gat over de Grote Markt lopen. Buiten de politie-inspecteurs in de meldkamer, als ze al kijken op dat moment, zullen U gezien hebben via de camera's op de Grote Markt, en voor de rest? Geen kat! Eens de duisternis gevallen is Antwerpen zo dood als een pier. Met een beetje geluk vindt U 's avonds nog een café open.
Maar... Antwerpen was een wereldstad, ongeveer 30 à 40 jaar geleden. De De Keyserlei, het Astridplein, de Carnotstraat, kortom het ganse stationskwartier was een paradijs voor de cinefielen. De ene cinema naast de andere, aangevuld met cafe's die dag en nacht open waren en restaurants waar je om 5 uur s'morgens nog een steak kon gaan eten.
Bruisend cabaret in den Uylenspiegel, in het Biljart Palace op het Astridplein en in den Anciën Belgique op de Kipdorpvest. Danscafe's als de Patapouf in het statiekwartier, de Keybooms op het De Coninckplein, den Ossepoot op de Vrijdagmarkt. Striptease op het De Coninckplein, een rosse buurt in de Schipperstraat en in de Lange Winkelhaakstraat. Honderden bruine kroegen, al dan niet met livemuziek, die nooit leken te sluiten. De beiaardconcerten op maandag, waarbij de Grote Markt en omgeving zwart van het volk zag. De Muze, waar Ferre Grignard zat te zingen en waar je al stoned werd van de rook alleen die er binnen hing. De dokwerkerscafe's waar je zowel sigaretten kon kopen die van den boot gevallen waren of wat klop op uwen smoel kon krijgen. De Atheneumbuurt waar je niet kon passeren of je werd minstens vijf maal aangesproken door een doorzopen en doorrookte stem die vroeg: "Schat, zaade ga oep zoek nor wa plezier?"
Als je dat vergelijkt met wat nu in Antwerpen te beleven is, dan is die "wereldstad" op pakweg 40 jaar veranderd in een boeregat waar geen kl... meer te beleven is. De cinema's van vroeger zijn nu in handen van de Pakistanezen, die U met een gouden glimlach een "echte" lederen vest voor 30 euro aansmeren, de volkscafe's van vroeger zijn nu VZW's waar bruine mannen roken en thee drinken. Het De Coninckplein is het domein van de drug- en alcoholverslaafden geworden. Sigaretten die "van de boot gevallen zijn" zijn moeilijker te vinden dan hash, coke en heroïne en de dancings waar je een lief kon vinden zijn nu grote kledijmagazijnen geworden. De prostitutie is weg in de Lange Winkelhaakstraat en in de Atheneumbuurt en de Schippersstraat is de Schippersstraat niet meer.
Een wereldstad? Laat mij niet lachen......

2 opmerkingen:

  1. werelddorp, is mss de juiste benaming. OK, er is ( veel ) diamant, er is een heel grote haven, maar daar stopt het dan ook mee. In dit kleine landje zijn geen wereldsteden a la Londen, Parijs, Barcelona, Madrid. Laten we bescheiden blijven. Dat men op't schoon verdiep anders denkt is normaal. Zij proberen deze stad aan de vreemde man te brengen .....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch bruist Antwerpen meer dan bijvoorbeeld Rotterdam. Ik kan het weten, want ik heb 36 jaar in Rotterdam gewoond. En is het tijdens de wintermaanden niet altijd stiller op straat en in de cafés dan in de zomer?

    BeantwoordenVerwijderen